Letní barokní festival zahájil ve velkém stylu a s noblesou - FOTKY

09.06.2018 16:12

Letní barokní festival nabídne i v letošním roce desítky nejrůznějších akcí, slavností i novinek. Jeho zahájení proběhlo opět velkolepě v Mariánské Týnici.

LBF_zahájení
LBF_zahájeníLBF_zahájení_barokní vůněLBF_zahájení_koncert M.Vilímec_V.VilímecLBF_zahájení_scénka

Slavnostním zahájením odstartoval v bývalém cisterciáckém klášteře v Mariánské Týnici, kde dnes sídlí Centrum baroka a muzeum patřící Plzeňskému kraji tradiční Letní barokní festival 2018.

V jeho rámci je možné navštívit téměř třicet akcí na různých barokních památkách po celém našem kraji. V letošním roce jsou pro milovníky baroka, kteří jsou zároveň milovníky sportu, nově připraveny tři barokní cyklotrasy.

Letošní tradiční slavnostní zahájení se neslo ještě více ve slavnostním duchu oproti minulým rokům. „V letošním roce je zahájení letního barokního festivalu spojené s oslavou prohlášení poutního areálu Mariánská Týnice za národní kulturní památku, což je pro nás velmi významné uznání této unikátní památky," říká náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec, který sám jako vynikající hudebník na úvod zahrál se svým bratrem Miroslavem, předním českým houslistou díla z děl skladatelů Georga Philippa Telemanna, Antonia Vivaldiho nebo Georga Friedricha Händela.

Náměstek Vilímec připomněl, že památková obnova mariánskotýneckého areálu probíhá od roku 1993. „Mariánská Týnice prošla během posledních 25 let téměř zázračnou proměnou, kdy se ze zdevastované ruiny stala obdivovanou památkou, která patří k nejlépe udržovaným v Plzeňském kraji,“ dodal. K tomu připomněla ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mairánské Týnici, Irena Bukačová, že v jednom z barokních rukopisů je doloženo mnoho zázraků, které se v Mariánské Týnici staly. „Ale myslím, že největší zázrak je, že se Mariánskou Týnici  podařilo zachránit a  opravit," uvedal.

Po slavnostním zahájení festivalu následovala první z hlavních barokních slavností. Její součástí bylo zahájení přeshraničního projektu „Barokní region Čechy Bavorsko“, jehož nositelem na české straně je DEPO2015, které také zajistilo hlavní program. V jeho rámci mohli návštěvníci využít komentovaných prohlídek v obou jazycích, připravena byla tradiční barokní degustace a taneční a hudební vystoupení, která vrcholila koncertem barokního orchestru významného barokního dirigenta prof. Josefa Blanka.

Organizátoři nezapomněli ani na duchovní rozměr poutního místa, které je nově prohlášeno národní kulturní památkou. S ním seznámili návštěvníky prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D. a ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici PhDr. Irena Bukačová. Slavnost byla tradičně zakončena barokním ohňostrojem.

FOTO: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24