QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letošní Bahna budou jubilejní. Nabídnou boje na Dukle i moderní techniku

21.06.2019 19:38

Současná i historická vojenská technika se představí na  30. ročníku Dne pozemního vojska Bahna na takondromu u Strašic. Diváky na místo dopraví speciální autobusy.

DOL_8597

Defilé současné i historické techniky, dobové ukázky i armádu a policii v akci, to všechno nabídne už 30. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2019. Tradiční akce se koná už v sobotu 22. června od 9 do 17 hodin na takodromu Zadní Bahna u Strašic.

V hlavní ukázce se představí Armáda České republiky. "Vojáci za podpory letectva a dělostřelectva povedou boj na zdrženou s následným protiútokem. Do ukázky, kterou provedou zejména příslušníci 7. mechanizované brigády ve spolupráci s jednotkami bojové podpory, se zapojí 26 bojových vozidel, dva letouny a dva vrtulníky,“ sděluje majorka Vlastimila Cyprisová z generálního štábu naší armády.

Do programu Dne pozemního vojska se zapojí tisíc vojenských profesionálů a studentů vojenských škol s více než tři sta padesáti kusy pozemní i letecké techniky.

V letošním roce zpestří program ozbrojené síly Rakouska, které předvedou bojové vozidlo pěchoty ULAN. Slovenská armáda představí modernizované bojové vozidlo pěchoty BVP-M a průzkumné bojové vozidlo BPsV. Spojené státy americké přivezou obrněná bojová vozidla Stryker.

"Historie Bahen se začala psát v roce 1990, kdy se ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy setkali majitelé vojenských historických vozidel. O dva roky později se do akce, která tehdy nesla název Bahna, zapojili vojáci 1. tankového pluku ze Strašic. Od té doby patří Bahna k armádě a spolupracujícím vojenským historickým klubům,“ dodává  František Koch, člen správní rady Nadace Pozemního vojska AČR a ředitel Muzea na demarkační linii. Letošní 30. ročník zahrnuje kromě tradičního defilé historické techniky také dvě historické ukázky, které připomenou vypuknutí druhé světové války v Polsku v roce 1939 a boje na Dukle v roce 1944.

Návštěvníci se na Bahna dostanou kyvadlovými autobusy z parkovišť v Dobřívi a u Strašic. Vstup na akci je zdarma.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24