QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letošní Bahna připomenou "osmičková“ výročí

19.06.2018 20:59

Den pozemního vojska – Bahna 2018 nabídne historické ukázky i současnou vojenskou techniku. Oblíbená akce každoročně láká desetitisíce diváků.

DOL_8540

29. ročník Dne pozemního vojska – Bahna 2018 na tankodromu u Strašic na Rokycansku připomene už v sobotu 23. června významná výročí z našich dějin. Představí se i současná vojenská technika. 

Návštěvníci akce si prostřednictvím historických ukázek připomenou takzvaná "osmičková“ výročí. "Rok 1918  připomene boje na italské Piavě, kde naši legionáři bojovali za vznik nového státu Čechů a Slováků. Další ukázka s využitím historické techniky bude z roku 1938, kdy došlo v českém pohraničí k henleinovskému povstání a následně k vyhlášení mobilizace československé branné moci. Chybět nebude ani dobové letectvo, i když už nepůjde o originální stroje. Poslední historická ukázka připomene padesáté výročí invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968,“ prozrazuje za organizátory František Koch, ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech.

Na programu je i téměř hodinová ukázka, kterou zajistí naše současná armáda. V rámci takzvané operace na vynucení míru bude k vidění tankové vojsko, obrněné transportéry, dělostřelectvo i letecká technika.

"Bahna budou opět mezinárodní. Představí se zde partnerské armády. Uvidíme jednotky z USA, Rakouska a Slovenska,“ dodává František Koch s tím, že pro zájemce, kteří se na akci nedostanou, odvysílá Česká televize od 13 do 14 hodin přímý přenos na programu ČT24. Do programu se zapojí kromě profesionálních vojáků a členů klubů vojenské historie i policisté a hasiči.

"Jako každoročně je připravena kyvadlová přeprava, kterou zajišťuje ČSAD Autobusy Plzeň. Připraveno je 15 autobusů, které budou svážet návštěvníky,“ připomíná František Koch

Celá akce začne v 9 hodin promenádním koncertem vojenské hudby. Následovat bude od 10 hodin slavnostní zahájení s průletem vzdušných sil, salvou z houfnic a seskokem výsadkářů. Program skončí v 16.30 hod slavnostním nástupem všech účastníků. Vstup na Bahna je tradičně zdarma.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24