QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lidé ani v době koronavirové nepřestali darovat krev, další odběry budou od 4. ledna

30.12.2020 12:34

I přes nepříznivou epidemiologickou situaci zaznamenalo transfuzní oddělení Rokycanské a Klatovské nemocnice v končícím roce velký zájem o dárcovství krve.

klatovská nemocncie

Na transfuzním oddělení Rokycanské nemocnice se za celý rok provedlo 2373 odběrů. Bylo to sice o 212 odběrů méně než v roce 2019, ale je třeba zohlednit i skutečnost, že kvůli výměně zpracovatele krve byl provoz oddělení na počátku roku měsíc a půl omezen. Provoz odběrového centra bude v příštím roce stejný jako letos. S odběry se začíná hned v pondělí 4. ledna. „V letošním roce jsme začali s odběry až v polovině února. V prosinci s námi totiž ukončil spolupráci tehdejší zpracovatel krve z Plzně a museli jsme najít nového zpracovatele, kterým je nyní Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Hledáním a nastavováním informačního systému jsme ale přišli o 12 odběrových dnů. Vzhledem k této skutečnosti je tedy počet odběrů velmi vysoký,"  říká vedoucí lékařka odběrového centra Mája Švojgrová a vyzdvihuje přístup dárců. „Je třeba poděkovat všem, kdo se nezalekli mimořádné situace a ztížených podmínek. Díky pravidelným dárcům i nově příchozím zájemcům o dárcovství jsme ani v nejtěžších chvílích nepocítili zásadní nedostatek krve pro nemocné a mohli jsme vypomáhat i v jiných regionech."

V Klatovské nemocnici se provedlo 5235 odběrů krve,  což je o 366 odběrů více než v roce 2019. Odběry plazmy zůstaly přibližně na loňské úrovni. Letos jich bylo 2504. Provoz odběrového centra Klatovské nemocnice bude v příštím roce stejný jako letos. Jediná drobná změna je, že v pátek se budou odebírat jen pravidelní dárci, nikoli prvodárci. „Chtěla bych ještě jednou poděkovat všem dárcům, kteří se nezalekli pandemie koronaviru a nepřestali darovat. Naopak mnozí chodili pravidelněji a přivedli s sebou i nové dárce,“ říká vedoucí lékařka transfuzního centra Jana Zítková.

Foto: Facebookové stránky Klatovské nemocnice

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24