QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lidé na horách podceňují situaci! Na túry vyrážejí velké skupiny bez roušek

25.03.2020 10:28

"Respektujte vládní nařízení i v horských oblastech,“ žádá horská služba. Do hor se přestěhovalo mnoho lidí z měst, často se zde chovají nezodpovědně. Zásahy záchranářů jsou přitom náročnější, než kdy předtím.

cvičení 6

Horské oblasti včetně Šumavy se v těchto dnech potýkají s důsledky vládou vyhlášeného nouzového stavu. Velké množství lidí se přestěhovalo z měst a podhůří do horských oblastí, kde se mnohdy chovají nezodpovědně a nerespektují státem vyhlášená mimořádná opatření.

"Pohybují se po hřebenech hor ve velkých skupinách bez roušek," řekl Ústřední náčelník Horské služby Pavel Antl. "Pravdou je, že se to nedá vztáhnout na všechny návštěvníky hor, ale těch nezodpovědných je bohužel mnoho,“ dodal Pavel Antl.

"Důrazně upozorňujeme všechny návštěvníky hor, že jsou naše zásahy v těchto dnech náročnější, než kdykoliv jindy. Mnohé zásahy probíhají v součinnosti se zdravotnickými záchrannými službami a s hygienickými stanicemi. Dojezdové časy proto máme nyní delší, než jsou standardně za normálních okolností. Ke každému pacientovi se musíme chovat jako k potencionálně rizikovému.Pokud to situace umožní, požadujeme nasazení dostupných ochranných prostředků, minimálně však roušky," doplnil náčelník.

Horská služba žádá všechny návštěvníky horských oblastí o dodržování vládou vyhlášených mimořádných opatření. Vyzývá k větší ohleduplnosti nejen k ostatním návštěvníkům, ale hlavně ke všem záchranářům. Hory jsou aktuálně pokryté zledovatělým sněhem, lidé by tedy měli být obzvlášť opatrní.

Záchranáři Horské služby, mimo svých denních povinností a služeb, v těchto dnech pomáhají a jsou k dispozici v jednotlivých horských oblastech nejen místním obyvatelům, ale i kolegům z řad IZS. Pomáhají v rámci krizových štábů krajů např. na hranicích, a také seniorům a ostatním obyvatelům se zásobováním. 

"Těší nás, že obdobně jako jiným složkám IZS, tak i Horské službě stále šijí dobrovolníci roušky z řad jednotlivců ale i firem. Za tuto pomoc všem dobrovolníkům a dárcům děkujeme. Jen díky tomu můžeme v těchto dnech fungovat alespoň v omezeném režimu,“ uzavírá Pavel Antl.

Velkou vlnu nevole vyvolal mezi místními přesun mnoha lidí z měst na Šumavu. Více jsme psali zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24