Lokalitu ulice Karla Steinera ve Skvrňanech čeká radikální proměna - VIZUALIZACE

22.11.2019 8:57

Veřejný prostor ulice Karla Steinera v plzeňských Skvrňanech čeká přeměna v novou zónu pro trávení volného času. Přibýt by měla například kavárna, rozšířené hřiště a další novinky.

1_4
1_43_42_44_4IMG_20190514_143613-2

Veřejný prostor v ulici Karla Steinera v plzeňských Skvrňanech projde radikální přeměnou. Na jeho budoucí podobě se mohou podílet také obyvatelé. Na veřejnou diskusi, která v tomto týdnu proběhla, dorazily desítky lidí.

Už v průběhu května a června se mohli lidé vyjádřit k současnému stavu prostranství i k případným změnám, ke kterým by mělo dojít. Svůj názor mohli předat zástupcům města jak na osobním setkání, tak v on-line anketě.

"Místní obyvatelé si v místě nejvíce přáli více zeleně, rozšíření vodního prvku a také umístění nějaké kavárny či cukrárny, která jim zde velmi chybí a která by dle jejich názoru prostor znovu oživila,“ říká Richard Jedon z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Návrh revitalizace zohlednil většinu požadavků, které ze setkání vzešly. Výrazně se v něm mění poměr zpevněných a nezpevněných ploch. V návrhu je doplněna zeleň ať už se jedná o pobytový nebo okrasný trávník či nové stromy, které by v letních měsících měli přinést stín. Zároveň však návrh nezapomíná ani na stromy, které již v území jsou.

"Současné stromy nemají dobré podmínky pro život. Je potřeba se postarat o jejich kořenový systém, aby měl dostatek prostoru a vláhy. Jen tak může zeleň prosperovat,“ říká architekt Josef Váně. "Proto jsme v rámci revitalizace navrhli i způsob, jakým upravit podloží a zejména jsme mysleli na kvalitní zasakování, které má stromům a zeleni celkově dodat potřebnou vodu, místo toho aby bezúčelně odtekla do kanalizace.“

V návrhu nechybí ani hřiště, které je oproti současnému stavu otevřenější. Architekti doplnili i možnost umístění parkurového hřiště, hřiště na pétanque či prostor pro nový interaktivní vodní prvek, který si místní v průzkumu také velmi přáli. Přibýt by mimo jiné měl i altán, pod který je možné umístit například mobilní kavárnu. Navazující dřevěná paluba pak poskytne místo pro umístění venkovního posezení.

Revitalizace bude probíhat v několika etapách. K otázce, kterou se mělo začít, se mohou obyvatelé opět vyjádřit, a to v on-line anketě, kterou najdete zde.

Zdroj vizualizace: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24