Lvi berberští se dočkají nového domova! Mates a Tamika budou mít výběh snů - FOTKY

11.05.2022 8:21

V zoologické zahradě v Plzni probíhá rekonstrukce výběhu lvů. Jak bude nová expozice vypadat? A víte, že chov lvů berberských začal v Plzni velmi kuriózně? I to nám prozradili v plzeňské zoo.

IMG_20220510_103015
IMG_20220510_103015IMG_20220510_095553IMG_20220510_103312IMG_20220510_103053IMG_20220510_103145zoo _plzenzoo plzen 6lev foto 2 qaplev foto qap 1lev qap foto 3lev qap foto zoolev QAP fotozoo plzen 1zoo plzen 2zoo plzen 45zoo pzen 5

Zoologické zahrady nejsou dnes jen o holém zvířeti ve sterilním prostředí a pro Plzeň to platí obzvlášť. O probíhající rekonstrukci a chovu lvů v plzeňské zoo jsme si povídali s ředitelem Jiřím Trávníčkem a tiskovým mluvčím Martinem Vobrubou.

Poddruh lva, lev berberský je ve volné přírodě vyhynulý zhruba od roku 1930 a přežívá tak jen v zoologických zahradách. „Nový výběh si bude užívat samec Mates, původem z Olomouce, kde je vlastně československé jádro chovu lvů berberských, spolu se svou družkou Tamikou,“ říká mluvčí plzeňské zoologické zahrady Martin Vobruba.

Lví výběh bude zasazený do kontextu severní Afriky, Maroka, kde se tento poddruh ve volné přírodě vyskytoval. „Jeden z objektů, který je součástí této etapy, bude tzv. Rajská zahrada. Klasická zahrada v arabském stylu. Bude tady také nová vyhlídka. Připomeneme zde i historii chovu lvů v Plzni,“ říká Martin Vobruba.

lev QAP foto

Chov těchto lvů v Plzni začal už v roce 2002, a to celkem kuriózně.Tehdejší zooložka byla v Rabatu (zoologická zahrada v Maroku) a jela po vlastní ose zařídit bezpečné naložení první berberské lvice do letadla, vezla tam bednu autem,“ vzpomíná Martin Vobruba a dále upřesňuje: „Ten první pár se ale nemnožil, samice se do reprodukce nezapojila. Spolu s ní tu byl v té době vlastně Matesovo pradědeček Vilém. Mates se naštěstí ale rozhodl, že ten poddruh zachrání.“

Zahrada chová lvy od 40. let, ale teprve v roce 2012 začala i díky Matesovi úspěšně chovat poddruh lva berberského. „V roce 2016 začalo úspěšné množení. Zasloužil se o to samec Mates a dvě samice Tamika a Neyla,“ říká Vobruba. Potomci z první generace už jsou rozmístění do jiných zoologických zahrad. „Momentálně tady máme mladé lvy, kterým budou v srpnu dva roky, a ty jsou na hraně odjezdu, v průběhu léta pojedou pravděpodobně do jiných zoologických zahrad,“ vysvětluje Martin Vobruba.

IMG_20220510_095553Výběh pro lvy, laděný do marockého stylu, se zvětší a navýší se množství vodních příkopů. „Expozice bude odpovídat bezpečnosti moderního chovu lvů, ta se mění a nyní je jiná než před dvaceti lety, kdy jsme výběh otevřeli poprvé. Změní se množství vodních příkopů, rozšíří se vodní příkop pod vyhlídkou z pěti metrů na devět metrů,“ přibližuje projekt Jiří Trávníček, ředitel plzeňské zoologické zahrady.

Rekonstrukce běží zhruba půl roku. Zoologická zahrada plánuje otevření expozice na konci června. „Bude s tím ještě spousty práce pro naše zahradníky a designery. Musíme vyrobit všechny informační tabule. Za měsíc bychom to měli stihnout. Celé srdce zoo, celý střed bude nově zrekonstruovaný. Chápu, že část návštěvníků je nešťastná, že probíhá stavba, ale jinak to bohužel nejde,“ říká Jiří Trávníček.

Na stavbu za 30 milionů korun navazuje rekonstrukce expozic v okolí. „Západně je to nová stavba expozice pro lemury kata, ta bude nádherně osázená. Ještě bude úplně nová expozice pro plameňáky. Je to rekonstrukce ubikace a voliéry expozice, taky asi za 3 miliony korun,“ doplňuje Jiří Trávníček.

 

foto: QAP.cz, Zoologická a botanická zahrada města Plzně

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24