Lvíčata v plzeňské zoo měla křest, jmenují se Fazan a Farida - FOTO, VIDEO

24.09.2020 19:09

V plzeňské zoo mají dvě roztomilá malá lvíčátka. A od 24. září už mají i oficiální jména. Co znamená Fazan a Farida? Jak probíhal křest? A kdo byl kmotrem? Čtěte v článku a podívejte se na fotky a video. 

zoo lvicata (1)
zoo2zoo lvicata (1)zoo lvicata (3)zoo lvicata (5)zoo_krest lvicata (18)zoo lvicata (7)zoo lvicata (6)zoo_1zoo_krest lvicata (1)zoo_krest lvicata (3)zoo_krest lvicata (19)zoo_krest lvicata (2)zoo_krest lvicata (4)zoo_krest lvicata (6)zoo_krest lvicata (5)zoo_krest lvicata (7)zoo_krest lvicata (8)zoo lvicata (2)zoo_krest lvicata (9)zoo_krest lvicata (10)zoo_krest lvicata (16)zoo_krest lvicata (12)zoo_krest lvicata (11)zoo_krest lvicata (13)zoo_krest lvicata (14)zoo_krest lvicata (15)zoo lvicata (4)zoo_krest lvicata (17)zoo_krest lvicata (21)zoo_krest lvicata (22)zoo_krest lvicata (20)zoo2

Při křtu 24. září dostala malá lvíčátka jména Fazan (vládce) a Farida (jedinečná nebo vzácná). Kmotrem malých lvíčat se stal 1. náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký. Tomu ředitel zoo děkoval hlavně za podporu, které se zahradě dostalo, aby překonala ztráty způsobené dopadem koronavirové pandemie.

zoo_krest lvicata (5)Ředitel plzeňské zoo nešetřil při křtu slovy chvály, náměstka primátora dokonce označil za frajera. „Chtěl bych opravdu velmi poděkovat za spolupráci, je obrovská až pro mě neuvěřitelná, protože jsme byli v opravdu tíživé situaci díky koronaviru. Byli jsme 2,5 měsíce byli bez návštěvníků a propad byl více než 20 milionů, což bylo téměř likvidační, vzpomenu si na řadu německých či anglických, světových zoo, které padly. Protože byly soukromé nebo protože město nemělo peníze. My jsme naštěstí nedopadli jako řada západoevropských zoo, dopadli jsme krásně. Zrovna včera přišlo z Rady města Plzně potvrzení, že jsme získali 16 milionů na likvidaci těch finančních problémů kvůli koronaviru. Takže, za to si ještě jednou dovolím poděkovat, protože jste velkej frajer a protože máte rád zahradu a vážíme si toho,“ uvedl ředitel zoo směrem k Romanu Zarzyckému.

zoo2

A slova díků se od náměstka dočkal také ředitel zahrady. „Já bych zase ocenil vás, jak se vám povedlo nastavit tady zaměstnance a péči o zvířata v době, kdy to bylo opravdu složité, takže za to především děkuji já Vám, pane řediteli. Zároveň děkuji celému vašemu týmu,“ uvedl Roman Zarzycký.

Náměstek byl na křest pozván s celou rodinou, jeho obě dcery byly z malých lvíčátek unesené. „Moje dcera Lotynka tu kdysi se mnou křtila lvíčátko, dostalo jméno Luisa podle oblíbené knihy mé dcery Luisa a Lotka. No a protože mi moje starší dcera Anetka vyčítala, že Lotka už křtila, tak přišla rovnou celá rodina. Tedy s výjimkou syna, který bohužel musel do školy,“ usmíval se před křtem Roman Zarzycký.

Malá lvíčátka se v plzeňské zoo narodila 4. srpna. Pečuje o ně samice Tamika.

Foto: QAP.CZ, Zoo Plzeň
Plzeňská zoo chová berberské lvy (Panthera leo leo) od roku 2002, reprodukce se daří od roku 2016 od tria Mates (*2010 Olomouc), Tamika a Neyla (*1.7.2014 Hannover). Prvním odchovem byla samice Amira 12.9.2016 (Mates/Tamika). Následoval Baqir od Neyly, trojčata od Tamiky a Luisa aka Esma od Tamiky. Z prvních odchovů jsou nyní 3 lvi v různých francouzských zoo a nejstarší, Amira v Rakousku (už je sama matkou).
Dne 18.9. 2020 se odstěhoval lev Dabir do Zoo Chleby ve Středočeském kraji jako poslední z první skupiny odchovanců. Podle webu zootierliste.de nyní chová berberské lvy 30 zoo v Evropě. V letech 1940-2000 chovala Zoo Plzeň lvy pustinné bez přiřazení ke konkrétnímu poddruhu, poslední předchozí odchov se podařil v roce 1974.
Severoafrický poddruh lva, zvaný někdy také lev atlaský, byl ve 40. letech 20. století považován za v přírodě vyhubeného, později se zjistilo, že byl zachován v soukromém chovu marockých králů. Současná koordinovaná populace v lidské péči tak pochází z této linie.

Od 4.8. 2020 pečuje samice Tamika o další dvojčata, samce a samici. Při křtinách 24.9. obdržela lvíčata jména FAZAN – vládce a FARIDA - jedinečná, vzácná. Kmotrem se stal 1. náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký.
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24