Madona na mariánském sloupu už je nově pozlacená

15.07.2020 12:49

Socha Plzeňské madony na opravovaném mariánském sloupu na náměstí Republiky je očištěná a nově pozlacená. Restaurátoři nyní pracují na opravách čtveřice soch svatých.

14
14131211

Během letos zahájených prací dojde především k obnově horní části mariánského sloupu s Madonou a čtveřice soch svatých. Opravy zbývajících částí této kulturní památky budou pokračovat v příštích dvou letech. 

"Mariánský sloup z roku 1681, jenž vyjadřuje poděkování za skončení morové epidemie, je nepřehlédnutelnou dominantou náměstí Republiky. Význam díla, jež je zapsáno jako kulturní památka, je vzhledem k poměrně rané době vzniku i vzhledem ke své bohaté historii značný a přesahuje hranice regionu. Ve své historii byl sloup mnohokrát opravován, naposledy pak v roce 2006, kdy byly provedeny pouze konzervační zásahy,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa. 

"Město Plzeň začalo mariánský sloup opravovat letos v dubnu po podrobném průzkumu, jenž se uskutečnil v roce 2018 a odhalil rozsah poškození památky. Restaurátoři při opravách průběžně detaily postupu prací konzultují se zástupcem investora, tedy Správou veřejného statku města Plzně, s experty magistrátního odboru památkové péče a Národním památkovým ústavem,“ řekla náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková. Doplnila, že opravy sloupu si vyžádají investici téměř 2,2 milionu korun včetně DPH.

"Dosud restaurátoři šetrně očistili kámen u vlastního morového sloupu včetně sochy Plzeňské madony s podstavcem a soklem i čtveřice soch od uložených nečistot. Dále ztenčili zčernalou povrchovou krustu tak, aby byla zachovaná přirozená patina sochařského díla. U sochy Madony obnovili zlacení a zkontrolovali osazení korunek na hlavách Panny Marie a Ježíška,“ vysvětlil Petr Bukovský z Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně.

V příštím roce bude pokračovat restaurování soch na balustrádě a spodní části vlastního podstavce mariánského sloupu, v dalším roce se uskuteční oprava schodiště v podstavci a kamenné balustrády s kovaným zábradlím.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24