Madony budou v Masných krámech do června. Unikátní výstava se prodlužuje

02.04.2021 12:51

Už v lednu začala Západočeská galerie vyjednávat prodloužení výjimečné výstravy Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh. Výstava je kvůli koronaviru ale k vidění zatím jen online.

DSC_7838
DSC_7877DSC_7860DSC_7859DSC_7856DSC_7851DSC_7841DSC_7838

Výstava Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh se prodlužuje do 6. června 2021. Jedná se o nejnáročnější projekt z odborného i finančního hlediska za posledních několik let. Samotná příprava výstavy trvala 7 let.

Náročnost si vyžádalo i prodloužení výstavy. To začali autoři vyjednávat s téměř 40 zapůjčiteli hned na začátku roku 2021, některá jednání skončila až v březnu. Na výstavě jsou díla nevyčíslitelné hodnoty, které se běžně nezapůjčují.

„Výstava je neopakovatelným kulturním a duchovním zážitkem, jelikož obsahuje umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, která se běžně nezapůjčují. Jsem rád, že díky laskavosti zapůjčitelů jsme mohli výstavu prodloužit. Doufejme, že bude v dohledné době umožněn přístup veřejnosti do výstavních síní,“ říká Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni.

Výstava byla otevřena 27. listopadu 2020, bohužel jen na 19 dní dní. Západočeská galerie v Plzni se ale rozhodla zprostředkovat výstavu divákům v online prostředí na webových stránkách a sociálních sítích galerie.

DSC_7877Jakmile dojde k uvolnění vládních opatření, budou se moci návštěvníci přenést do období raného středověku, kdy vznikal krásný sloh, a pohlédnout do očí mnoha madon, které jsou replikami Plzeňské madony – ať již přímo konkrétní sochy, nebo jejího typu. Díla z období krásného slohu kolem roku 1400 a z 15. století jsou zapůjčena z veřejných sbírek a od církve. Světový unikát má výstava v počtu madon na jednom místě, jejichž instalace v pravém křídle Masných krámů působí velice sugestivně.

Vyvrcholením celého projektu bude plánované zapůjčení originálu Plzeňské madony, která je po staletí nejuctívanějším uměleckým a kultovním dílem v Plzni. Vznikla k roku 1384 v prostředí pražské katedrální hutě Petra Parléře v úzkém provázání s náboženskou, politickou a kulturní situací závěru vlády Karla IV. a počátku vlády Václava IV.

„V závěru výstavy tak dostane odborná a široká kulturní veřejnost jedinečnou příležitost vidět zblízka originál Plzeňské madony, neboť po dokončení rekonstrukce interiéru katedrály sv. Bartoloměje se socha vrátí zpět do niky umístěné vysoko na hlavním oltáři kostela,“ dodává Petr Jindra, spoluautor výstavy.

foto: Západočeská galerie

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24