QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Malý lemur dostal krásné jméno Mailo - FOTO

02.09.2021 13:26

Nejmladší mládě lemura rákosového se narodilo koncem července letošního roku. Ve čtvrtek 2. září ho přišla paní starostka Helena Řežábová pokřtít jménem Mailo. 

krtiny-lemura-2-9-2021
krtiny-lemura-2-9-2021krtiny-lemura-2021krtiny-lemura-rakosoveho-2-9

V roce 2021 se v expozici narodila hned 2 mláďata a rodina v expozici tak vzrostla na 6 jedinců; další pár žije v chovatelském zákulisí. Nejmladší přírůstek je z 19. 7. Mládě pokřtila 2. 9. paní starostka městského obvodu Plzeň 1 Helena Řežábová jménem Mailo.

"Zoo Plzeň se v roce 2008 stala prvním tuzemským chovatelem tohoto druhu i celého rodu. Odlišuje se svým vzhledem i barvou od zbylých druhů v sousedních expozicích.  Dne 8. 12. 2016 se v plzeňské zoo narodilo první tuzemské mládě tohoto druhu, od té doby dalších 7," uvedl mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně Martin Vobruba.

Nejvzácnějším druhem pavilonu Madagaskar z roku 2007 je kriticky ohrožený primát, lemur rákosový. Vyskytuje se pouze u největšího madagaskarského jezera Alaotra na východě ostrova. Nejčastěji bývá aktivní během úsvitu a za soumraku. Odpočinek tráví na stéblech šáchoru. Spolu s dalšími třemi druhy rostlin je také jeho jedinou potravou. Dobře plave, vždyť praktický celý život tráví nad vodou. Žije v malých rodinných skupinách, jejichž počet se zpravidla pohybuje v rozmezí 3-5 jedinců. V těchto skupinách bývá většinou vyšší počet samců, avšak vůdčí roli zastává samice. Prostor, na kterém žijí, je neustále zmenšován na úkor nových rýžových polí. Domorodé označení těchto lemurů zní bandro. Pro ochranu jezera a jeho okolí byl sestaven samostatný projekt, podporovaný i z výtěžku evropské madagaskarské kampaně z minulých let. Naše zvířata jsou jedinými zástupci svého druhu v ČR. Podle fanouškovského webu zootierliste.de jsou chováni v 25 zoo v Evropě, z toho v 9 ve Velké Británii.

 

Foto: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24