QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Manévry na hranicích kraje s Německem! Odstartovalo rozsáhlé cvičení

16.05.2019 12:01

Stovky policistů i vojáků a příslušníků dalších bezpečnostních sborů obsadily příhraničí v Plzeňském kraji. Rozjelo se mimořádné cvičení k ochraně státní hranice!

DSC04568

Rozsáhlé manévry se u hranice Plzeňského kraje a Německa rozjely ve čtvrtek v časných ranních hodinách. Jde o mimořádné cvičení k ochraně státní hranice. Námětem je postup po rozhodnutí vlády o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic.

Fiktivní nařízení vlády bylo doručeno na operační odbor Policejního prezidia ČR ve čtvrtek v 7 hodin ráno. "Samotné cvičení se uskuteční na území Plzeňského kraje, který má 201 kilometrů dlouhý úsek státní hranice, kde se nachází celkem 12 míst bývalých hraničních přechodů. Nedílnou součástí nácviku bude také výstavba registračního místa v oblasti předpokládané migrační trasy, v tomto případě půjde o prostor hraničního přechodu v Rozvadově. V neposlední řadě je cílem cvičení prověřit funkčnost zpracovaného operačního plánu, způsoby spolupráce mezi jednotlivými bezpečnostními sbory, velení a spojení," říká mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Do rozsáhlého cvičení je zapojeno skoro tři sta policistů, víc jak stovka vojáků a desítky hasičů, celníků i členů vězeňské služby. Na cvičení se podílí také německá policie. "V místě vybudovaného registračního místa, jehož samotná výstavba je zajištěna především ze strany hasičů, budou odborné činnosti zajišťovat lékaři, sestry a záchranáři Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR v celkovém počtu patnácti lidí. Role figurantů se ujmou frekventanti základní odborné přípravy Policie ČR," dodává mluvčí policejního prezidia.

Cvičení potrvá až do pátečního odpoledne.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24