QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Matěj Břešťák: Od klauna pro děti jsem se dopracoval k postavě děsivého baviče

24.06.2020 13:53

Bojíte se rádi? Pak si nenechte ujít představení hororového cirkusu Ohana, který právě hostuje v Plzni. Klaun Pennywise vás vystraší k smrti i rozesměje k slzám! Více o sobě klaun prozradil v rozhovoru pro QAP.cz.

2
213456789

Šestadvacetiletý rodák z Mostu publikum baví artistickými výkony na tyči a především svým občas až vulgárním humorem jako klaun Pennywise. Návštěvníky pobaví, vystraší a některé dokonce poslintá… To vše v originálním představení na motivy knížky Stephena Kinga TO.

Jaká vlastně byla cesta rodáka z Mostu k cirkusu?

Cirkusový svět jsem miloval už jako předškolní dítě, nevynechal jsem návštěvu žádného cirkusu, takže odpověď na otázku, jaké bude mé povolání v dospělosti, byla jasná. K roli klauna mi pak určitě dopomohlo i vystudování herecké školy. I když nejsem z cirkusové rodiny, doma mě podporují, jak nejvíc mohou.

Kde jste sbíral cirkusové zkušenosti a jak vlastně vznikl nápad s hororovým cirkusem?
Cirkusové zkušenosti jsem sbíral téměř všude, navíc před deseti lety jsem se seznámil s pravou cirkusovou rodinou Joo, kde jsem poznal i mé kolegy Marcelu Joovou a Roberta Mukenšnábla, s kterými jsme si řekli, pojďme zkusit cirkus jinou formou.

Bylo od začátku jasné, že budete klaun?
Vždy jsem působil jako klaun, zpočátku pro dětské publikum, odkud jsem se dopracoval k postavě děsivého baviče v naší show. Po pravdě jsem klaun i v civilním životě, takže toho až tak moc nehraju.

Jak dlouho vlastně funguje cirkus OHANA? Máte namířeno i do zahraničí?
Cirkus OHANA byl založen před čtyřmi lety, nápad s hororovým cirkusem přišel o rok později. Získali jsme ochrannou známku na užívání Prvního českého hororového cirkusu, což nás potěšilo a zatím naši budoucnost vidíme pouze v České republice. I když je pravda, že v průběhu zimních měsíců někteří z nás jezdí na vánoční gala programy do Německa, Francie nebo Holandska, kde lidi miluji i cirkus v době Vánoc.

Liší se hororový cirkus od tradičního třeba i vybavením – je to víc varieté, kabaret?
Přesně tak, celý program je jakýsi hororový kabaret, kde diváky nejen děsíme, bavíme je, ale ukazujeme i neuvěřitelnost lidského těla. Stále se snažíme vylepšovat naši show. V tuto chvíli máme tým artistů z Ukrajiny, Mongolska a České republiky. V představení vystupují hadí lidé. Diváci se mohou těšit na novinku v podobě vodní akrobatické show nebo třeba na laboratoř plnou pokusů.


Proč jste si jako téma aktuálního představení vybral právě horor TO podle Stephena Kinga?
Prave horor TO byl hnacím motorem k naší show. Jednoduše jsme šli do kina na tento horor, já se zamiloval do klauna Pennywise, zkusili jsme si dát na papír, jak by asi mohl vypadat program a šli jsme rovnou na věc. Od te doby jsme ale program zvedli směrem nahoru, alespoň to tvrdí diváci, kteří nás vybrali v divácké soutěži jako nejlepší českou cirkusovou show za rok 2019.

Absolvoval jste hereckou školu, vidíte svou budoucnost i nadále v cirkuse nebo byste chtěl někdy zkusit třeba divadlo nebo film?
Sebe vidím pouze v cirkuse, splnil se mi dětský sen. Už při studiu jsem učitelům herectví řekl, že se opravdu v budoucnu nevidím na divadelních prknech, ale že jsem vlastně přišel za tři roky vybudovat svého hororového klauna, který při show hlavně improvizuje.

Do 28. června vás můžeme vidět v Plzni u Globusu. Kam míříte potom?

Od 2. do 5. července v Klatovech, potom budeme od 9. do 12. července ve Strakonicích a od 16. do 19. července v Příbrami.

Více o show hororového cirkusu OHANA jsme psali zde. Podrobné informace o termínech představení jsou k dispozici na www.cirkusohana.cz.

FOTO: archiv Matěje Břešťáka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24