Město Plzeň chce rekonstruovat 12 bytů pro ukrajinské uprchlíky

10.05.2022 11:57     18.05.2022 9:21

Plzeň požádá o dotaci na rekonstrukci bytů pro ukrajinské uprchlíky. Hotové byty k nastěhování by měly být nejpozději do 30. listopadu, město ale očekává, že první obyvatelé se budou stěhovat už o prázdninách.

KACPU_foto QAP (22)

Zastupitelé města Plzně schválili podání žádosti o dotaci na projekt „Rozšíření veřejných ubytovacích kapacit pro občany Ukrajiny v Plzni“ do výzvy Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. Město žádá finanční prostředky na rekonstrukci dvanácti městských bytů o velikostech 1+1, 2+1 a 3+1, ve kterých by mohlo ubytovat občany Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou, kteří utekli z vlasti kvůli ruské agresi. „Celková výše investice je zhruba 8,7 milionu korun, z čehož by dotace mohla pokrýt až šest milionů korun. Jedná se o městské byty, které jsme měli vyčleněné k opravě, jejich velikost je od čtyřiceti do devadesáti metrů čtverečních. K nastěhování by mohly být v řádu několika měsíců podle rozsahu nutných prací, první snad už začátkem prázdnin. Hotovo bychom chtěli mít do září, nejpozději však do 30. listopadu,“ uvedl náměstek primátora pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem města David Šlouf.

V případě přidělení dotace bude město rekonstrukce bytů předfinancovávat z vlastních zdrojů v plné výši. "Prostředky využijeme z Fondu města Plzně pro kofinancování dotovaných projektů. Podpora z ministerstva pak bude 85 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů, maximálně však 120 tisíc korun na jednu osobu. Válečným uprchlíkům budeme bydlení poskytovat bezplatně, podle pravidel vyhlášeného programu můžeme v bytech za určitých podmínek ubytovat i jiné osoby, u nich nájemné nesmí překročit 74,27 korun za metr čtvereční. Bydlení bude poskytovat Odbor bytový Magistrátu města Plzně,“ vysvětlil David Šlouf.

Foto: ilustrační KACPU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24