Město Plzeň připravuje karanténní objekt pro lidi bez domova

30.10.2020 19:38

Město Plzeň připravuje karanténní zařízení, které by poskytlo po dobu epidemie zázemí lidem bez domova s nařízenou karanténou či nařízenou izolací. Využije k tomu objekt ve Školní ulici v Plzni.

can

Zařízení pro lidi bez domova s nařízenou karanténou bude upraveno tak, aby byl pohyb osob v karanténě či izolaci umožněn pouze v prostorách objektu. Plzeňané a zejména obyvatelé příslušného čtvrtého městského obvodu s těmito osobami vůbec nepřijdou do styku. Na dodržování pravidel bude dohlížet městská i státní policie, zajištěna bude také nepřetržitá služba sociálních pracovníků a zdravotnického personálu. 

Vytvořením tohoto zařízení se snažíme chránit většinu před menšinou. Nechceme, aby se nám covid pozitivní lidé bez domova toulali po ulicích a nákazu šířili. Takto budou pod odborným dohledem, stejně tak bude zajištěno i to, aby z objektu neodcházeli předtím, než budou mít karanténu ukončenou,“ vysvětlil radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký. 

Maximální připravovaná kapacita je 16 lůžek. „Nejde tedy v žádném případě o zázemí pro desítky bezdomovců, jak se začalo šířit mezi občany. Chci všechny Plzeňany uklidnit, že nebudou chodem tohoto zařízení nijak obtěžováni ani zatěžováni. Osoby do objektu přiveze policie, která projede vjezdem do areálu, ten se uzavře, ze dvora pak dotyční přejdou dovnitř objektu. V prvním nadzemním podlaží budou všechna okna zajištěna tak, aby bylo možné větrat, nikoli je úplně otevřít. Ve vnitrobloku bude v nočních hodinách přítomný strážník se psem,“ doplnil Martin Zrzavecký. Po skončení koronavirové pandemie město dané zařízení uzavře. Do budoucna se počítá s využitím objektu pro účely nové radnice čtvrtého městského obvodu. 

Město Plzeň se při zřízení karanténního objektu pro lidi bez domova řídí zákonem č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví. „Zjednodušeně řečeno musí krajská hygienická stanice určit místo pro výkon karantény lidem bez domova a také rozhodnout, že dotyčný musí karanténu na tomto místě absolvovat. Za umístění dotyčného do karantény zodpovídá Policie České republiky. Ta si může vyžádat spolupráci městské policie. Obě bezpečnostní složky jsou na postupu dohodnuty,“ doplnil radní Martin Zrzavecký. Dokud nevydá krajská hygiena pokyn, nebude karanténní zařízení spuštěno. 


Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24