Město podpoří zdravotně znevýhodněné občany částkou 318 tisíc korun

07.04.2021 11:45

Město Plzeň podpoří sedm žadatelů, kteří požádali o příspěvek na částečné uhrazení speciální péče či pomůcek pro zdravotně znevýhodněné rodinné příslušníky nebo pro sebe.

DSC00583

Město přispěje například na uhrazení rehabilitační péče těžce zdravotně postiženým dětem i dospělým či na úpravu bezbariérové kuchyně pro mladého muže, jenž je již léta upoután na vozík. „Magistrátní odbor sociálních služeb pokračuje i letos v programu, v němž mohou zdravotně znevýhodněné osoby žádat o poskytnutí peněžitého daru. Finanční prostředky jsou určené například na speciální pomůcky či léčebné metody. Pořízení těchto kompenzačních pomůcek je nákladné a pro mnoho občanů jsou tak prakticky nedosažitelné. Týká se to i zdravotních pobytů a podpůrných aktivit, které nejsou hrazeny z veřejného pojištění vůbec nebo nejsou hrazeny v plné výši,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Letošní rok je z pohledu počtu předložených žádostí extrémní. „V současné době je původně alokovaná částka určená pro podporu zdravotně znevýhodněných a zlepšení komfortu jejich života zcela vyčerpaná. Protože si ale uvědomuji, jaký význam má pro handicapované spoluobčany tento systém pomoci od města, požádám Zastupitelstvo města Plzně o souhlas s navýšením dané položky v rozpočtu magistrátního odboru sociálních služeb pro tento rok,“ dodala náměstkyně.

Foto: Milan Janoch

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24