Město přidá peníze na revitalizaci na náměstí Generála Píky

13.03.2018 8:54

Velké parkové úpravy se chystají na náměstí Generála Píky v Plzni. Na rozsáhlé změny přidá peníze i město. Lokalita u sídliště ve Chvojkových lomech se promění.

IMG_1020

Druhý plzeňský obvod připravuje velké obnovy a úpravy zeleně na náměstí Generála Píky. Na rozsáhlý projekt přidá peníze také město, konkrétně pošle na druhý obvod víc jak čtvrt milionu.

Projekt na oživení náměstí Generála Píky zpracovala Správa veřejného statku města Plzně. Vzhledem k cenové výši a náročnosti je realizace sadové úpravy rozdělena na více etap a Městský obvod Plzeň 2 – Slovany požádal o poskytnutí dotace z Fondu životního prostředí města Plzně. "Nově upravené a oživené náměstí nabídne obyvatelům Plzně kulturní prostor pro odpočinek. Zeleň také přispěje k odclonění hluku z frekventované Koterovské třídy a zlepší mikroklima místa," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

"Mezi Koterovskou ulicí a bytovými domy od ulice Částkova k bazénu v posledních letech často dochází k vývratům stromů a pádům větví. Příčinou je historicky špatně zvolená skladba dřevin, která odpovídá spíše výsadbě lesa. K tomu všemu dřeviny stárnou. Bylo potřeba rychle jednat," řekl starosta slovanského obvodu Lumír Aschenbrenner.

Vnitroblok mezi paneláky nedaleko bazénu prošel v posledních letech rekonstrukcí, došlo zejména na nové chodníky, parkovací místa i další stavební práce. Nyní se nutných změn dočká i souvislý pruh zeleně od Částkovy ulice až k bazénu. V lokalitě jsou v současné době stromy, které už jsou nebezpečné. "První etapa úpravy zeleně bude zahrnovat kácení 18 vzrostlých stromů, které byly jednak nevhodně umístěny, případně byly ve špatném stavu, dále pak kácení menších dřevin a drobnějších keřů. V rámci úpravy bude vysazeno 26 kusů alejových stromů a vytvořena dlouhá vlnovka z keřových záhonů doplněná o jarní cibuloviny zejména narcisy. Dále bude provedena regenerace trávníků po nových výsadbách, odstranění stávajícího a instalace nového mobiliáře," dodává mluvčí magistrátu Eva Barborková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24