Meteorologové varují před silným sněžením. Začít má v noci

02.02.2019 18:27

Výstrahu před vydatným sněžením vydal ČHMÚ v sobotu 2. února. Meteorologové varují, že během neděle má na některých místech v kraji napadnout až 25 cm sněhu!

Sněhová situace 27_1_Pavel Němeček (3)

Výstraha před silným sněžením platí pro celý Plzeňský kraj od neděle rána do večerních hodin. Pro Klatovy a Sušici navíc platí až do pondělí výstraha před vysokou novou sněhovou pokrývkou.

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před intenzivním sněžením. Napadnout by mělo až kolem 3 cm za hodinu. Z tohoto důvodu mohou být nesjízdné komunikace, může nastat zhoršená dohlednost a mohou vznikat kalamitní situace. "Doporučuje se vzít v úvahu možnost náhlého poklesu dohlednosti a náhlé tvorby sněhové pokrývky, přizpůsobit tomu rychlost jízdy a sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství," radí meteorologové.

V oblasti Šumavy ojediněle napadne až 25 cm nového sněhu. Meteorologové očekávají velké komplikace v dopravě, energetice, zásobování apod. V případě mokrého sněhu mohou hrozit polomy nebo padat dráty elektrických vedení. "Doporučuje se nevyjíždět autem, pokud to není nutné. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla. Jezdit s dostatečnou rezervou paliva v nádrži. Nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla," varuje ČHMÚ. Na horách doporučují meteorologové dodržovat pokyny Horské služby.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24