QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Meteorologové varují! V úterý nás čeká vedro a silné bouřky

27.07.2020 12:41

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varuje před vysokými teplotami přes 31 stupňů Celsia, hrozí i silné bouřky doprovázené nárazy větru. Riziko vzniku požárů je vysoké.

Bazén v Plzni na Slovanech

V úterý 28. července bude přes Českou republiku postupovat od západu studená fronta. Před ní k nám bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu.

Teploty přes 31 stupňů očekávají meteorologové od úterních 11 do 19 hodin. Výstraha před silnými bouřkami platí od 15 hodin až do středy 5 hodin ráno. "Ojediněle se vyskytnou silné bouřky s nárazy větru 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), lokálně i s kroupami a přívalovými srážkami,“ upozorňuje  Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

S vysokým rizikem vzniku požáru musíme počítat od úterních 8 hodin ráno i během středy. "V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou,“ upozorňuje ČHMÚ.

V souvislosti s vysokými teplotami hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. "Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ radí meteorologové.

FOTO: ilustrační 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24