QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové zpřísnili výstrahu. Do kraje dorazil silný vítr, závěje a sněhové jazyky

30.11.2021 14:10

V úterý 30. listopadu nejen do Plzeňského kraje dorazila sněhová vánice. Na Domažlicku hrozí sněhové jazyky, v Klatovech a Sušici závěje a celým krajem proudí silný vítr.

Špičák_foto spicak.cz_2
Špičák_foto spicak.cz_2Špičák_foto spicak.czŽelezná Ruda_Pancíř_foto zelezna-ruda.cz

Na Domažlicku se budou ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky. Je to výstraha hlavně pro řidiče, těm se totiž zhorší sjízdnost některých komunikací a některé vozovky mohou být až nesjízdné. Proto při řízení auta dbejte na zvýšenou opatrnost.

V Klatovech a Sušici hrozí závěje. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Pokud je to možné, většinu cesty naplánujte tak, aby proběhla za denního světla. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné. Na horách dodržujte pokyny Horské služby.

V Domažlicích, Klatovech, Sušici a Tachově meteorologové hlásí příchod nové sněhové pokrývky. Místy napadne 5 až 10 centimetrů sněhu, na horách kolem 20 centimetrů nového sněhu. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice.

Do celého Plzeňského kraje dorazil silný vítr. Silný západní až jihozápadní vítr je místy s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině. Může dojít k poškození stromů a lesních porostů, možné jsou také menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi a komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky. Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezte túry a nevydávejte se zejména do hřebenových partií.

Špičák_foto spicak.cz

foto: webkamery spicak.cz, zelezna-ruda.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24