QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové zpřísňují výstrahu. Do regionu se žene velmi silný vítr!

22.02.2020 19:44

Výstrahu před silným větrem na neděli 23. února zvýšil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na oranžový tj. vysoký stupeň nebezpečí.

DSC_0667

V neděli 23. února to bude v Plzeňském kraji opět hodně silně fičet. "Příčinou velmi silného větru bude tlaková níže, která bude postupovat přes Německo a Polsko k východu. S níží bude spojena výrazná studená fronta, která bude přes Českou republiku přecházet od severozápadu během večerních hodin. Kromě deště a přeháněk se na ní vyskytnou i bouřky a výrazné nárazy větru,“ informuje ČHMÚ.

Vítr začne zesilovat během dne nejprve v jihozápadní polovině Čech. V nárazech bude dosahovat 70 až 110 km/h. "Nejsilnější nárazy očekáváme na studené frontě mezi 19. hodinou a půlnocí na pondělí. Ve druhé polovině noci bude vítr od západu postupně slábnout,“ dodávají meteorologové.

Meteorologové očekávají poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné je také přerušení elektrického vedení. Hrozí komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací i možnost převrácení prázdného nákladního automobilu.

Doporučuje se sledovat vývoj situace na internetu ČHMÚ a ve sdělovacích prostředcích a sledovat dopravní zpravodajství.

Měli bychom zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry a také dodržovat pokyny Horské služby.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24