QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Mezinárodní den UFO. Víte, že bylo spatřeno v různých koutech Plzeňského kraje?

02.07.2022 10:00

2. července se slaví Mezinárodní den UFO. Pro zajímavé události spojené s neidentifikovatelným létajícím předmětem nemusíme chodit daleko. I Plzeňský kraj má svoje příběhy.

ufo_ilustračka_pixabay

Zkratka UFO vychází z anglického názvu Unidentified Flying Object. V překladu jako neidentifikovaný létající předmět. Jedná se o jev, který je pozorovaný na obloze a jeho podstata nemá racionální vysvětlení. V poslední době je hlášeno několik případů, kdy lidé pozorovali na obloze UFO. Mnoho skeptiků tento jev vysvětluje jako prostý omyl. Může se totiž jednat o létající hořící lampiony nebo horkovzdušné balóny. Věděli jste, že se v Plzeňském kraji nachází několik poboček Klubu psychotroniky a UFO, který se tímto tématem detailně zabývá?

Klub psychotroniky a UFO vznikl už v květnu roku 1991. V dnešní době má několik poboček v jednotlivých okresech. Klub se věnuje šetření abnormálních jevů a upozorňuje na zajímavá místa. Najdete ho například v Plzni, Domažlicích, Tachově, Klatovech, ale i v Rokycanech. "Ze zpráv, zachovaných v kronikách řady měst vyplývá, že úkazy, pro něž se dnes ustálil pojem UFO, se objevovaly již v dávné minulosti. Pomineme-li pády meteoritů, výskyt kulových blesků či dalších nám dnes známých přírodních úkazů, zůstane nám řada hlášení "božích" či "ďábelských znameních", "ohnivých dracích", "poletujících mlýnských kolech", "ohnivých spřeženích" a dalších létajících jevech, jejichž popisy se velmi podobají dnešním pozorováním UFO," uvádí na svém webu KPUFO Plzeň město.

O historických zmínkách o UFO v Plzeňském kraji KPUFO píše: "Množství zpráv se zachovalo třeba jen v řadě pověrečných vyprávění ze západočeského kraje. Na Šumavé se vyprávělo o úkazu, jemuž se v hovorové němčině říkalo "Pís Wurm", překládaný doslova jako "létající červ", a je popisován jako "dráček, mělo to perutě a šly z toho jiskry". O podobném jevu se zmiňuje i Josef Vorel, který posbíral různé zprávy a záznamy z Mladoticka. Z konce minulého století pochází toto vyprávění: "V tu ránu bylo celý stavení jako ve vohni. Vopravdu jsme mysleli, že hoří, a v tom von přiletěl. Byl celej vohnivej. Všichni jsme ho viděli, jak letěl vod Šebíkova jako vohnivý koště… Má to náramně dlouhý křídla a roztaženej vocas, a muší v tom mít ňáký svítivý brka jako svatojánský mušky. Von jenom tak přeletěl stavení a byl pryč…"

Pro UFO v Plzeňském kraji ale nemusíme chodit ani tak hluboko do historie. V roce 2009 bylo údajně spatřeno UFO nad Domažlicemi. Nejméně čtyři lidé viděli jasné žluté světlo proletět nízko nad městem a vyloučili, že by se jednalo o záměnu s horkovzdušným balónem nebo lampionem. V roce 2019 se na Rokycansku objevily tři neidentifikovatelné obrazce v poli. V roce 2020 bylo spatřeno UFO na jižním Plzeňsku. O této události jsme dokonce informovali. Článek naleznete zde

 

foto ilustrační Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24