Mezinárodním sympoziem Jiřího Trnky založila Sutnarka novou tradici

25.10.2021 19:59

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni položila základy nové tradici setkávání profesionálních tvůrců, teoretiků a studentů ilustrace a animované tvorby.

JTIS_zahajeni_foto ZČU

Světově uznávaný tvůrce animovaných filmů, loutkář, scénický a kostýmní výtvarník, ilustrátor, malíř a sochař Jiří Trnka je vedle Ladislava Sutnara dalším z plzeňských rodáků, kteří zanechali nesmazatelnou stopu ve světě umění.

Jiří Trnka International Symposium, jehož první ročník proběhl na Sutnarce začátkem října, je setkání profesionálních tvůrců, teoretiků a studentů, které má připomenout silnou tradici ilustrace a animované tvorby. Má také přispět k jejímu rozvoji skrze vzájemnou diskusi, odborné přednášky, prezentace studentské i profesionální tvorby a workshopy s českými i zahraničními výtvarníky.

Právě Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara je se svými pěti ateliéry zaměřenými na didaktickou ilustraci, mediální ilustraci, komiks, knižní a animovanou tvorbu ideálním místem k propojení mladé generace umělců s profesionály, k vzájemné diskusi a společné tvorbě.

Letošní ročník sympozia poukázal na výjimečnou osobnost Jiřího Trnky. Podtitul letošního ročníku Zahrady v nás, odkazující na Trnkovu knihu Zahrada, se stal hlavním tématem pro přednášky a prezentace českých i zahraničních hostů. Vystoupili zde například ilustrátorka Andrea Tachezy, pedagog a animátor Jan Šrámek nebo italský ilustrátor Marco Ieie. Z Kolumbie živě přednášel také literární teoretik Fanuel Hanán Díaz.

Vrcholem sympozia pak bylo promítání Trnkova legendárního animovaného filmu Sen noci svatojánské.

Umělecké sympozium by nebylo kompletní bez výstav. Těch bylo a je k vidění hned několik. Během sympozia si mohli návštěvníci v  budově fakulty prohlédnout ukázky ilustrací Andrey Tachezy, Marca Ieie a Jana Šrámka. V Galerii Ladislava Sutnara v centru Plzně je až do konce října k vidění výstava k desátému výročí ateliéru Animace, ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje je až do konce roku umístěna výstava ateliéru Komiks a ilustrace pro děti s názvem Linky, body, bubliny (více ZDE). A před knihovnou pak můžete vidět venkovní výstavu Hrdinky (více ZDE), která představuje stejnojmenný projekt ateliéru Didaktická ilustrace.

„V následujícím ročníku plánujeme pozvat mnoho výrazných osobností ilustrace, animovaného filmu a teorie umění – a to z domova i zahraničí. Hodláme udělit Cenu Jiřího Trnky za mimořádný přínos oboru. A chystáme se představit veřejnosti studentské práce i dílo našich vzácných hostů formou výstav a projekcí, k nimž využijeme spolupráci s významnými plzeňskými kulturními institucemi,“ nastiňuje budoucnost projektu jeho umělecká ředitelka Renáta Fučíková.

 

foto: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24