QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Milostivé léto vypukne 1. září. Zbavte se dluhů jednou provždy

17.08.2022 15:10

Dle dat Exekutorské komory bylo v České republice na konci minulého roku 698 tisíc lidí v exekuci. Oddlužovací akce Milostivé léto II začne 1. září. Jak postupovat?

Ruka_Pixabay

Máte nesplacené závazky? Milostivé léto umožní dlužníkům splatit pouze původní dluh a jednorázový poplatek exekutorovi. Úroky, poplatky, penále budou odpuštěny. Milostivé léto proběhne od 1. září do 30. listopadu. V Plzeňském kraji bylo v exekuci více než 37 tisíc lidí s celkově 225 tisíci exekucemi.

Pomoc lidem nabízí Člověk v tísni. „Podmínkou využití Milostivého léta II je zahájení soudně vymáhané exekuce před 28. říjnem 2021. Ta musí být vedená pro dluh u veřejnoprávního subjektu, kterým může být: zdravotní pojišťovna, Česká televize, Český rozhlas, ČEZ, krajské nemocnice, městské dopravní podniky a další obecní, krajské či státní organizace,“ informuje organizace Člověk v tísni.

„Je velmi důležité, aby s odesláním dopisu exekutorovi a placením jistiny a poplatku lidé vydrželi opravdu až na září. Cokoliv zaplatí dříve, to exekutor může použít například na úhradu svých nákladů a do Milostivého léta II nezapočítat,“ upozorňuje Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Jak postupovat?

  • Od 1. 9. 2022 do 15. 11. 2022 doručte exekutorovi doporučený dopis, ve kterém ho informujte, že využíváte Milostivé léto. V dopise požádejte o vyčíslení dlužné jistiny a sdělení čísla účtu, na který máte zaslat peníze. Vzor dopisu najdete na milostiveleto.cz.
  • Od 1. 9. do 30. 11. 2022 zaplaťte na sdělený účet dlužnou jistinu a poplatek 1 815 Kč (částka musí být na účtu exekutora do 30. 11. 2022).

Za jakých okolností nelze Milostivé léto využít?

  • Milostivé léto II nelze využít na exekuce pro dluh vůči soukromoprávním věřitelům (úvěry, hypotéky, dluhy u operátorů nebo nájmy soukromých majitelů bytů apod.). To neplatí v případě, kdy se soukromoprávní věřitel k Milostivému létu dobrovolně připojí.
  • Ani v případě dluhů, které odkoupil soukromoprávní subjekt – např. dluh původně u dopravních podniků, odkoupený inkasní společností.
  • Pokud dluh ještě není v exekuci nebo je v exekuci, která byla zahájena po 28. 10. 2021.
  • Nebo v případě, že vaše dluhy nevymáhá soudní exekutor, ale např. úřad v daňovém a správním řízení.

Potřebujete poradit?

  • Na webu milostiveleto.cz si můžete zkontrolovat, zda se na vaši exekuci Milostivé léto vztahuje. Najdete tam další doplňující informace.
  • Dotazy můžete psát také na e-mail jakprezitdluhy@clovekvtisni.cz.
  • Nebo zavolejte od pondělí do pátku (9:00 – 22:00 hod.) na Help linku 770 600 800.

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24