Mimořádné manévry na hranicích s Německem v Plzeňském kraji skončily!

17.05.2019 14:21

Mimořádné cvičení policie, armády i dalších složek mělo za téma ochranu státní hranice a znovuzavedení kontrol. Skončilo v pátek odpoledne. Jaké jsou předběžné výsledky?

Kontroly v Borském parku sílí.

Na hranicích Plzeňského kraje a Německa probíhalo od čtvrtka rozsáhlé cvičení k ochraně státní hranice. Zapojili se do něj nejen policisté, ale také armáda, vězeňská služba a další složky. Podrobnosti se dočtete zde.

Připraveno bylo několik modelových situací. "Do registračního místa dorazila první vlna migrantů v 17 hodin. Celkem jsme zde v rámci šesti modelových situací odbavili 200 figurantů představujících nelegální migranty, kteří prošli bezpečnostní kontrolou, evidencí, důkladným ověřením totožnosti a nezbytnou lékařskou prohlídkou. Následovalo několik eskort do přijímacích zařízení," říká mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Hlídky v průběhu cvičení zkontrolovaly zhruba dvanáct stovek osobních i nákladních aut. Kotrolami prošlo také zhruba patnáct set osob. Zjištěno bylo skoro 130 přestupků.

Krom cvičení se ovšem hlídky nakonec zapojily i do ostré akce. "Význam těchto činností se potvrdil dnes po deváté hodině ranní, kdy se policisté zapojili do pronásledování vozidla BMW, jehož řidič ujížděl přes hraniční přechod Lísková německým policistům. Řidič vozidla, které se následně ukázalo být odcizené, nezastavil ani našim policejním hlídkám a po několika kilometrech a dvou drobných dopravních nehodách havaroval na Domažlicku. Policisté jej ihned omezili na osobní svobodě, alkohol i ovlivnění návykovými látkami následně vyloučily provedené zkoušky," popisuje mluvčí policejního prezidia.

Do mimořádného cvičení bylo nasazeno zhruba dvanáct set příslušníků jednotlivých bezpečnostních sborů. "Nyní, krátce po cvičení, jsme jako oblasti pro zlepšení označili oblast logistiky a odstranit bude potřeba také některé nedostatky při spojení komunikačních technologií a evidencí. Komplexní vyhodnocení cvičení bude trvat několik příštích týdnů," uzavírá Jozef Bocán.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24