QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ministerstvo zdravotnictví představilo PES 2.0. V čem se ličí od předchozího?

06.01.2021 9:05

V reakci na zásadní proměnu strategie testování covid-19 v České republice představilo Ministerstvo zdravotnictví také novou verzi výpočtu indexu rizika protiepidemického systému PES 2.0.

urad vlady blatny

V nové verzi se nahradí parametr relativní pozitivity testů novým parametrem, a to podílem hospitalizovaných nezachycených v komunitě za posledních 14 dní. Tento nový parametr zobrazí podíl hospitalizovaných s covid-19, kteří byli diagnostikováni až v nemocnici. „Nový parametr slouží jako indikátor záchytu nakažených a odráží prediktivně její zdravotní dopad. Ostatní parametry indexu rizika zůstávají beze změny,“ zdůraznil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, že se jedná pouze o jednu změnu. Vše ostatní zůstává stejné jako u předchozí verze.

Při výpočtu indexu rizika jsou tak důležité tyto otázky: Kolik lidí se v poslední době nakazilo? Kolik seniorů se v poslední době nakazilo? Narůstá počet nakažených? Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit?

Další důležitou změnu pak představuje fakt, že pokud nebude dosažena úroveň třetího stupně pohotovosti ve většině krajů, nebude index hodnocen pro kraje.

Foto: Úřad vlády

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24