Ministr zdravotnictví Roman Prymula ohlásil nová opatření

23.09.2020 13:40

Počet diváků na venkovních sportovních akcích se omezí maximálně na 2 tisíce lidí. Uvnitř jich může přijít nejvíc tisíc. Provozní doba restaurací a barů bude omezena do 22 hodin zatím na 14 dní.

RP

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu shrnul nová opatření v boji proti šíření koronaviru.Když se srovnáme s jednotlivými zeměmi v Evropě, tak naše data teď nejsou uspokojivá,“ uvedl Prymula.

Nová opatření se týkají převážně hromadných akcí. Počet diváků na velkovních akcích se omezí na 2 tisíce, pokud budou ve více sektorech, například při fotbalovém utkání. „Je v našem zájmu, aby byly tyto sportovní aktivity limitovány. Po ukončení zápasu dochází k poměrně blízkým kontaktům okolo stadionu,“ vysvětloval ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Pokud budou diváci pouze v jednom sektoru, bude moci přijít maximálně 500 diváků. Co se týče vnitřních akcí, může se jich účastnit 1000 diváků, pokud budou rozděleny na sektory.

Venkovní akce na stání se budou moci konat pouze do účasti 50 osob. Dál platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než 10 lidí.

Opatření se týkají i kadeřnictví nebo holičšství. „Musí tam probíhat dezinfekce, pokud má kadeřník příznaky onemocnění, neměl by pracovat,“ uvedl Prymula. Samozřejmostí je také fakt, že když se zákazník cítí nemocně, měl by raději zůstat doma.

Zkrácení provozní doby v barech a restauracích už bylo občanům oznámeno. Místo o půlnoci buudou muset zavírat už ve 22 hodin. „Myslím, že to opatření není tak tvrdé, jak se prezentovalo, je časově omezené na limit 14 dnů. Asi se shodneme, že potřebujeme snížit počty nakažených,“ komentoval Prymula a projevil obavy, že by se zvýšený počet nakažených projevil i co se týče hospitalizovaných pacientů.

Omezení se zatím nebudou týkat školství. „Uzavírání zvlášť prvního stupně základních škol nepřichází v úvahu,“ uvedl ministr. Ředitelům pouze dříve Prymula doporučil v pátek vyhlásit ředitelské volno. Páteční uzavírá škol doporučil proto, že čtyři dny nepřítomnosti dětí ve školách mohou příznivě ovlivnit stav nakažených. Je ale na ředitelích škol, zda své školy v pátek uzavřou.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24