Mladá dívka narazila na Špičáku do stromu, letěl pro ni vrtulník - FOTKY

31.01.2019 16:43     01.02.2019 8:29

Jedenadvacetiletá dívka se ve čtvrtek odpoledne vážně zranila při jízdě na sjezdovce ve skiareálu Špičák. Dívka narazila do stromu, na místo letěl vrtulník.

spicak2
spicakspicak2

Dívka byla naštěstí při vědomí, sama si na mobilu vyhledala přes internet číslo HS 1210 a zavolala o pomoc.

„Uvedla, že se jí špatně dýchá a zřejmě si vyhodila rameno v kloubu. Když jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že se pravděpodobně jedná o vážnější poranění. Po základním ošetření jsme jí umístili do fixační vakuové matrace a svezli naší technikou na služebnu HS ve skiareálu,“ popsal záchranu mladé lyžařky Petr Pospíšil ml., zasahující člen Horské služby Šumava.

Na služebně dívku ihned prohlédl přítomný lékař šumavské HS a došel k závěru, že se pravděpodobně jedná o poranění lopatkové kosti s podezřením na zlomeninu paže. „Podal dívce léky, tišící bolest a připravil jí k transportu sanitním vozem zdravotnických záchranářů. Pak se nám ale ozvala lékařka Letecké záchranné služby s tím, že dispečink linky 155 posílá na místo vrtulník. Sanitka tedy zraněnou převezla k domu HS na Špičáku,“ uvedl Petr Pospíšil ml. s tím, že vrtulník poté dívku transportoval do nemocničního zařízení.

„Důrazně upozorňuji všechny lyžaře i snowboardisty, že musí bezpodmínečně dodržovat zásady bezpečného pohybu na sjezdových tratích. Dnes jsou tzv. pololetní prázdniny a hned poté začíná první týden jarních prázdnin. Můžeme předpokládat, že sjezdové tratě budou přeplněné, a především se na nich budou pohybovat nezkušené děti,“ varoval náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že největším rizikem pak budou střety dospělých s dětskými lyžaři a následná závažná zranění.

Foto: Horská služba Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24