QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mladý muž nabízel k prodeji na internetu ohrožené raky říční

28.08.2019 20:58

Policisté z Klatovska vyšetřují čtyřiadvacetiletého muže za nelegální obchodování s kriticky ohroženým druhem živočicha. Muž na inzertním portálu nabízel k prodeji raky říční!

IMG_1130

Policisté z oddělení hospodářské kriminality řešili nabídku a prodej chráněného živočicha - raka říčního.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu „neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami". Sdělení podezření si ve zkráceném přípravném řízení převzal čtyřiadvacetiletý muž ze Strakonicka.

"Podezřelý muž dne 12. července letošního roku na internetových stránkách s nabídkou zboží zveřejnil inzerát, kdy nabízel k prodeji pět raků říčních. Muž věděl, že se nachází v korytě vodního toku u obce na Plzni-jihu a byl srozuměn s tím, že se jedná o chráněný druh živočicha," uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

V Zákoně číslo 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny jsou uvedeny chráněné jednotlivé druhy živočichů. "Podle uvedeného zákona, je zakázáno škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje zvláště chráněných živočichů, zejména je chytat, chovat v zajetí, rušit, zraňovat nebo usmrcovat. Není dovoleno sbírat, ničit, poškozovat či přemisťovat jejich vývojová stádia nebo jimi užívaná sídla. Je též zakázáno je držet, chovat, dopravovat, prodávat, vyměňovat, nabízet za účelem prodeje nebo výměny," řekla Dana Ladmanová, která doplnila, že v příloze prováděcí vyhlášky je za druhy kriticky ohrožené zařazen i rak říční.

"Muž úmyslně nabízel raka říčního, který je zařazen mezi kriticky ohrožené druhy živočichů," dodala policejní mluvčí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24