Mnoho zanedbaných problémů! "Pro operace využijte i léto," apelují lékaři

25.05.2021 15:01

Lékaři už najeli na běžný provoz, dohánět nyní ale musí obrovské manko kvůli covidu. „Tolik zanedbaných věcí a v takovém rozsahu jsem za svou praxi ještě neviděl," říká plzeňský chirurg.

COS_instrumentářka na sále (1)

Zanedbané záněty v břiše, v dolních končetinách, gangrény a řadu dalších potíží zaznamenávají v současnosti lékaři Chirurgického oddělení Mulačovy nemocnice v Plzni.

„Tolik zanedbaných věcí a takovém rozsahu jsem za svou praxi ještě neviděl. Lidé měli v době pandemie strach chodit k lékařům. Mnohé odradilo vládní nařízení omezující odkladnou péči. Trvalo skoro pět měsíců a nyní se potýkáme s následky,“ vysvětluje primář Chirurgického oddělení Mulačovy nemocnice Zdeněk Anděl.

COS_instrumentářka na sále (9)

V nemocnici zaznamenávají obrovský zájem o operace. Apelují, aby lidé využili pro operace i letní období. „Zájem o operace ať cévní, varixů, břišních rekonstrukcí, kýl či žlučníků je obrovský, stejně tak o ortopedické operace, například o endoprotézy kloubů. Vždyť jsme museli odložit desítky výkonů,“ uvedl dále primář Zdeněk Anděl. Stejně jako ostatní jeho kolegové doporučuje, aby lidé využili na operace i letní období, ve kterém o chirurgické zákroky ať kvůli teplu nebo dovoleným nebývá tak velký zájem jako v jiných obdobích roku.

„Prázdniny bývají volnější, letos bych být pacientem zákrok neodkládal a šel i v létě. Situace je nejistá, nikdo neví, co bude na podzim, zda nepřijde další vlna covidu,“ říká přednosta Centra jednodenní chirurgie a ortopedie Nemocnice Privamed v Plzni Jindřich Šebor.

foto: Mulačova nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24