Modrý dům v Přešticích čeká kompletní obnova. Vzniknou v něm další byty - FOTKY

18.02.2020 10:18

Bývalé sídlo vedení národního podniku Prefa čeká rekonstrukce za desítky milionů korun. Město opraví stávajících 16 bytů v budově, která sloužila jako ubytovna pro Kubánce a dalších 16 nově vybuduje.

IMG_2269
IMG_2269IMG_2267IMG_2270

Takzvaný modrý dům v Palackého ulici u světelné křižovatky na Plzeň chce město začít rekonstruovat už v letošním roce. "Dům je tvořen dvěma budovami. V tuto chvíli je zde 16 bytů a prostory občanské vybavenosti. Tyto byty chceme zrekonstruovat, dále postavíme dalších 16 bytů a také výtah,“ představuje záměr starosta Přeštic Karel Naxera.

Odhad nákladů se pohybuje kolem 80 milionů korun, částečně by je měly pokrýt dotace.

"Pokud vše půjde hladce, práce začnou v polovině letošního roku. Hotovo pak bude koncem roku 2021. Polovina bytů bude mít statut sociálních bytů. Nájemníky, kteří objekt obývali, jsme umístili do různých volných bytů v majetku města. Po dokončení rekonstrukce se do modrého domu opět vrátí,“ sděluje starosta.

Modrý dům sloužil původně jako ředitelství národního podniku Prefa Přeštice, část byla využívána jako ubytovna pro zahraniční zaměstnance. Objekt pak přešel do majetku města a prostory byly zkolaudovány na malometrážní byty.

FOTO: Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24