QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Munice v lese, na chalupě nebo na půdě. Jak s takovým nálezem manipulovat?

31.07.2021 10:37

V posledních dnech zaznamenávají policisté v Plzeňském kraji zvýšený počet případů, kdy lidé oznamují nálezy munice, kterou našli např. při vyklízení půdy či sklepních prostor, ale také v přírodě.

munice

S municí by se v žádném případě nemělo manipulovat, na místo je třeba přivolat policisty. Jsou však bohužel i situace, kdy si lidé nalezenou munici odnesou s sebou domů. "Krátce před jedenáctou hodinou přijali policisté z obvodního oddělení Stod oznámení od muže, který v lese našel náboje a odnesl si je na pozemek svého rodinného domu. Když policisté přijeli k oznamovateli domů, zjistili, že muž má v plastové přepravce, která byla naplněná vodou, uloženo celkem 386 kusů německých nábojů z druhé světové války, ráže 20 mm, které se používaly do německých leteckých kanónů. Na místo přijeli kolegové z pyrotechnické služby, kteří následně zajistili jejich bezpečný odpal," uvedla mluvčí policie Pavla Burešová.

Vzhledem k charakteristice střeliva a zajištění bezpečnosti nebyl možný delší převoz munice, a proto její likvidace proběhla, se souhlasem majitele objektu, v nedaleké bývalé továrně. "Samotná příprava pro bezpečnou likvidaci trvala policistům přes dvě hodiny, neboť museli v zemi vyhloubit patřičný prostor pro uložení nábojů a jejich následné bezpečné zneškodnění. Při odpalu použili pyrotechnici několik kilogramů plastické trhaviny. Celá událost se naštěstí obešla bez zranění a náboje byly pod odborným dohledem zlikvidovány," dodala Burešová.

PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24