Muž se vážně zranil při odklízení sněhu ze střechy. V akci byl vrtulník

05.02.2019 18:33     05.02.2019 18:43

Muž sklouzl ze střechy i přes jištění. Trpěl bolestmi zad a stěžoval si na brnění nohou. Do záchranné akce se zapojila horská služba, hasiči i letecká záchranka.

pád ze střechy-HS Šumava

K neobvyké události došlo dnes odpoledne v hotelu nedaleko Železné Rudy.  Na pomoc pětačtyřicetiletému muži, který se zřítil ze střechy při úklidu sněhu, ihned vyjeli členové šumavské horské služby. Pomoc přivolala manželka zraněného.

"Po příjezdu jsme zjistili, že pán měl jistící úvaz, takže nespadl až dolů, ale asi jen dva metry na další část střechy. Problém byl v tom, že trpěl velkými bolestmi zad a stěžoval si na brnění nohou. To mohlo znamenat závažné poranění páteře,“ popisuje situaci Pavel Aubrecht z Horské služby Šumava.

Záchranáři se pokusili zraněného pomocí sedáku a lanové techniky dostat ze střechy dolů. "Bylo nám ale hned jasné, že to nepůjde. Pán měl silné bolesti a hrozilo nebezpečí, že pokud jde skutečně o úraz páteře, jeho zdravotní stav by se mohl ještě zhoršit,“ uvedl Pavel Aubrecht. Záchranáři proto požádali o spolupráci železnorudské hasiče.

Muže se podařilo šetrně přímo na střeše zafixovat do vakuové matrace. "Umístili jsme ho pak v matraci do podvěsového vaku a spolu s hasiči jej pomalu vytáhli do střešního okna a pak snesli dolů před hotel. Zde jsme pána přesunuli do sanitky a zdravotníci ho převezli k domu horské služby, kde přistál vrtulník z Plzně-Líní,“ dodává Pavel Aubrecht.

Zraněného pak vrtulník dopravil do Fakultní nemocnice v Plzni. "Samotná událost je i v podmínkách zimních hor vcelku kuriózní. Vzhledem k okolnostem ale šlo o dokonalou souhru hned několika složek Integrovaného záchranného systému. Děkujeme hasičům, zdravotníkům i leteckým záchranářům za výbornou spolupráci,“ sděluje Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že jeho kolegové  zasahují kvůli rychlejšímu dojezdového času i u případů, které nesouvisí s turistikou či zimními sporty.

FOTO: HS Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24