QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Může se individuálně sportovat, otevřou se další obchody

06.04.2020 18:39

V pondělí 5. dubna vláda ČR uvolnila některá nařízení. Lidé mohou jezdit na kole či běhat v lese bez roušky. Otevřou se i některé obchody, ale s přísnějšími hygienickými pravidly.

11

Jak upozornil ministr Karel Havlíček, vláda uvolňuje hlavně opatření týkající se sportu, hobby či zahrádkaření, a to i s ohledem na blížící se Velikonoce. 

„Od zítřka je možné otevřít sběr surovin včetně kompostáren. Od čtvrtka umožňujeme provozy prodeje stavebnin, hobby marketů a železářství. A současně prodej a servis jízdních kol,“ uvedl Havlíček s tím, že ve všech obchodech a provozovnách ale budou platit přísnější hygienická pravidla.

Zákazníci musí dodržovat minimální rozestupy dva metry s výjimkou rodinných příslušníků, při vstupu do obchodu musí být desinfekční prostředky, obchody musí mít připravené zóny pro dodržování rozestupů, platí také povinnost rukavic. Před obchodem budou všichni zákazníci informování o nařízeních formou nových letáků.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha u individuálních sportů na venkovních sportovištích nejsou tak velká rizika jako například v uzavřeném fitness centru. Ty proto zůstávají nadále zavřené.

Povolené jsou od úterý individuální sporty na venkovních sportovišťích, v lese se může jezdit na kole či běhat bez roušky.

"Od půlnoci z pondělí na úterý budou moci občané České republiky opět začít využívat venkovní sportoviště, parky a další veřejná prostranství k individuálnímu sportování. Pokud dodrží minimální odstup dvou metrů od ostatních osob, nebudou muset mít při sportování, a to včetně jízdy na kole či běhu, roušku. Společně sportovat mohou nanejvýš dvě osoby s výjimkou členů domácnosti a nesmí přitom využívat vnitřní šatny, sprchy a další uzavřené společné prostory. V praxi to znamená, že si lidé mohou venku nově věnovat třeba tenisu, nohejbalu, golfu, jízdě na koni, bruslení či vodním sportům při omezení počtu dvou osob na hřišti či v posádce," uvádí vláda ČR.

Od úterý 14. dubna se také mírně uvolní dosavadní zákaz vycestovat z České republiky. Z ČR mohou vycestovat i lidé, kteří prokáží, že cesta do zahraničí je nezbytná, ať už z pracovních či soukromých důvodů. V zahraničí se mají maximálně zdržet osobních kontaktů a při návratu budou muset projít kontrolou zdravotního stavu a projít karanténou.

ilustrační foto: Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24