QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mývala z lampy veřejného osvětlení museli zachraňovat hasiči - FOTKY

15.10.2019 14:52

Poměrně kuriózní zásah mají na kontě hasiči na Domažlicku. V úterý museli vyjíždět k mývalovi, který vyšplhal na lampu do výšky několika metrů. Dolů už se dostat nemohl...

1_postcard
1_postcard12

Populace mývalů v regionu se postupně rozšiřuje už zhruba deset let. Nedávno zvíře zpozorovali lidé na Stříbrsku, teď museli kvůli mývalovi do terénu i hasiči na Domažlicku.

"Hasiči stanice Domažlice a JSDH Bělá nad Radbuzou zachraňovali před devátou hodinou ráno mývala z lampy veřejného osvětlení v Bělé nad Radbuzou. Zvíře, které se již vyskytuje i volně v přírodě, pravděpodobně něco vylekalo. Poté, co vylezlo na lampu, už nedokázalo slézt. Hasiči jej pomocí odchytové sítě odlovili a předali pracovníkům záchranné stanice živočichů," říká mluvčí hasičů Petr Poncar.

Mývalové se do naší přírody dostali před několika lety a jejich populace se stále rozšiřuje. Nejčastěji je jejich pohyb registrovaný na Tachovsku nebo severním Plzeňsku v oblasti přehrady Hracholusky. Jejich výskyt průběžně monitorují myslivci i záchranáři živočichů. Ačkoliv mývalové jsou na první pohled celkem roztomilí, jejich migrace v naší přírodě je z celkového hlediska problémem (podrobnosti se dočtete v článku zde).

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24