Na Boží hod nestelte a neuklízejte. Přichází čas odpočinku

25.12.2018 8:14

Boží hod je dnes především ve znamení návštěv. Vždy tomu tak ale nebylo. Na První svátek vánoční se mělo především odpočívat a užívat si vánoční atmosféry...

FOTO_QAP-CZ (3)

Boží hod je v dnešní době časem rodinných návštěv, svátečních obědů a setkávání. Původně tomu tak ale nebylo. Na Boží hod se rozhodně nemělo uklízet a pracovat, ale spíš naopak odpočívat. Tradičním obědem má být husa se zelím a knedlíky.

Prvním svátkem vánočním, tedy 25. prosincem, fakticky začínají Vánoce. Na Boží hod se nemá pracovat. Kdysi se ani nezametalo, nesměly se dokonce ani stlát postele a už vůbec nemělo v domě viset prádlo. To všechno by znamenalo neštěstí. Naopak po náročných přípravách Vánoc se mělo hodně odpočívat a užívat si vánoční atmosféry.

Dokonce ani rodinné návštěvy nebyly zrovna tradiční. Když už někdo na návštěvu dorazil, měl s sebou přinést koledu a v klidu jen popřát šťastné a veselé svátky.

Husa, kachna, krůta a hlavně zelí i knedlíky. To je tradiční božíhodový oběd...

Tradičním jídlem na Boží hod byla od pradávna pečená husa nebo kachna či krůta. K tomu se podávalo dušené zelí a knedlíky. V mnoha rodinách se tento zvyk drží dodnes, i když naopak v řadě domácností je zvykem spíš dojídání řízků a kapra ze Štědrého dne. Za tradiční božíhodový oběd se mnohde považuje také svíčková nebo krocan s bramborovou nádivkou.

Jedním z hlavních tradic na Boží hod byla rodinná vycházka spojená s návštěvou kostela. Také dodnes se na První svátek vánoční řada rodin vydává do kostelů k jesličkám. Božíhodová mše byla dřív nazývaná Hrubá. Kouzelná moc se přisuzovala chlebu, který se na Boží hod upekl. Za zázračná byla považována také vejce, která slepice snesly.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24