QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na bývalý hřbitov v Černošíně se vrátí kříž a náhrobky - FOTKY!

23.07.2020 7:20

Desítka starých náhrobků z 19. století, velký dřevěný kříž a také inofrmační tabule, to vše se právě instaluje na místě bývalého černošínského hřbitova. Mnozí lidé už zapomněli, že se jedná o pietní místo.

kr7
kr1kr3kr4kr5kr6kr7kr8kr9kr10kr2

Původní černošínský hřbitov bude opět připomenut, a to nejen novou informační tabulí, ale také velkým dřevěným křížem a deseti původními náhrobky. Město Černošín tak chce připomenout pietní místo, které si lidé často pletou s místem pro zábavu. "Chceme to dát lidem na vědomí, na toto místo se stahuje spousta lidí, je tu rovná travnatá plocha pod stromy, což láká k odpočinku. Ale zažili jsme tu i lidi, co si tu klidně přes noc postavili stany. Tak to samozřejmě nemá být, proto jsme se rozhodli naopak všem připomenout minulost," říká starosta Miroslav Plincelner.

Hřbitov zde vznikl v letech 1807 až 1808. Podle farní  pamětní knihy byl na tomto místě jako první pochován farář Richter a nad jeho hrobem se tyčila nezvyklá vysoká štíhlá pyramida. "Pohřbívalo se tu asi 150 let, ale kolem sedmdesátých let minulého století se už začal stavě hřbitov nový o pár set metrů dále. Původní hřbitov zcela zarostl, pomníky převážně zmizely, ale asi deset kousků se ještě uchovalo a tyto kameny sem zpět vrátíme," dodal Miroslav Plincelner.

 

Foto: Martina Sihelská
 
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24