QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Domažlicku vzniká keltský skanzen - FOTKY

14.09.2021 14:47

https://www.facebook.com/vousuvkmen/
Keltský skanzen Jivjany
V obci Jivjany na Domažlicku vzniká keltský skanzen zaměřený na řemeslnou výrobu a historii bydlení v době železné. Jeho součástí se stanou kromě obytných domů a opevnění také dílny jako je kovárna, hrnčírna či tkalcovna.
Vydejte se do země Keltů..
Vznikající skanzen je zaměřený na řemeslnou výrobu a historii bydlení v mladší době železné. I když skanzen není ještě zcela hotov, můžete si prohlédnout stavbičky, které se už podařilo vybudovat. Největší z nich je obytný panský dům s doškovou střechou z rákosí, kterému tu říkají keltský kulturák. Prohlédnete si také například starověkou sýpku na kůlech s mazanicovou omítkou. Hotový je přístřešek pro mistra kolaře a další řemeslníky, kteří pracují se dřevem. V době pořádání akcí se můžete zastavit v přístřešku hrnčíře, pokrytém šindelem. Vyzkoušíte si tam ruční práci starověkou technikou.
Práce stále probíhají. Ve skanzenu se stále něco staví a opravuje, takže můžete vidět, jak na to členové společnosti jdou. Probíhají například rekonstrukce kamenných hradeb. Postupně budou dobudovány valy a celodřevěné hradby obepínající celou vesnici.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24