Na Festivalu Animánie si vyzkoušíte i animaci nebo tvorbu počítačových her

09.11.2021 15:12

Festival Animánie je největší mezinárodní soutěžní přehlídkou animované tvorby dětí a mládeže. Letos návštěvníkům nabídne nejen projekci filmů, ale i spoustu zajímavých workshopů.

Přes hranici_Animánie

Festival Animánie, který každoročně představuje animované tvorby dětí a mládeže, proběhne v prostorách plzeňského Moving Station od 18. do 21. listopadu. Do soutěže se letos přihlásilo rekordních 700 animovaných snímků, které vytvořily děti a dětské kolektivy z celého světa. Programová rada vybrala 150 filmů z celkem 33 zemí.

Animované filmy dětí a mladých tvůrců do 26 let se utkají v několika kategoriích o festivalové ceny Animáničky. Ceny mají každý rok novou podobu a v posledních letech jsou jejich autory studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Letošní návrh je dílem Markéty Vančurové.

Po loňském online ročníku, kdy pandemie znemožnila setkávání a sdílení zkušeností, se letos na festival vrací workshopy a animátorské polepšovny. Zájemci o animaci si mohou pod vedením lektorů spolku Animánie vyzkoušet různé nízkorozpočtové techniky - třeba jak vytvořit ve filmu vodu či vítr, nebo perspektivní triky, které používal Karel Zeman. Masterclass Diany Cam Van Nguyen se zaměří na animovaný dokument a sobotní Tajná dílna chystá pro účastníky překvapení.

Polepšovna pod vedením výtvarnice a designérky počítačových her Tery Šedové poradí, jak začít tvořit vlastní videohry. Svět počítačových her nabídne i herní zóna. Po celou dobu festivalu budou mít návštěvníci možnost vyzkoušet si zajímavé studentské i profesionální videohry z různých oblastí - umělecké, akční, dobrodružné, ale také hororové kousky pro děti i dospělé.

 

foto: Animánie

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24