Na horách hlásí sněhovou pokrývku, v nížinách vydatně prší

14.10.2020 12:46

Předpovědi meteorologů se shodují. Několik dní bude vydatně pršet, hrozí povodně, někde už s vodou bojují. Velký Javor a Špičák ale hlásí sníh. Podívejte se do fotogalerie.

u zalomeného
loc_cams_lastimage.phpsníh2u zalomenéhosníh1loc_cams_lastimage.phpsníhspicak.czhorska kvilda foto sumava eukvildaluzny sumava eu

Přišlo chladno, které ve střední Evropě zůstane na delší dobu. Teploty se ustálí pod dlouhodobým průměrem. Odpoledne se budou teploty pohybovat jen kolem 10 °C. Zároveň bude často pršet. Kde se objeví trvalý déšť, tam budou teploty ještě nižší. Sluníčka na obloze bude minimum. Ranní teploty budou velmi nízké. Pokud se přes noc přechodně vyjasní, mohou se objevit i přízemní mrazíky. Do hor vtrhne zima. Sníh bude padat už od 900 m n. m., přechodně i níž.

Vzhledem k vydatným srážkám bude docházet k vzestupům hladin vodních toků, především ve východní polovině území budou dosahovány stupně povodňové aktivity. Od vyšších poloh pak při silnějším sněžení může docházet k lámání větví vlivem těžkého mokrého sněhu. V platnosti je pak výstraha ČHMÚ.

Nyní je zataženo, na většině území prší, večer bude místy déšť ustávat. Přibližně od 800 m můžete počítat i se sněžením. Maximální denní teploty se budou pohybovat mezi 5°C až 8°C. Bude foukat čerstvý Z až SZ vítr. Slunce vyšlo v 07:27 hodin a zapadne v 18:16 hodin.

Do hor vtrhne zima. Sníh bude padat už od 900 m n. m., přechodně i níž. Špičák i Velký javor už hlásí sněhovou pokrývku.

S blížící se zimou všichni řidiči řeší, jak je to s povinnými zimními pneumatikami. Někdo přezouvá pro jistotu už 1. listopadu. Ti otrlejší čekají až na první mrazy, i za cenu přeplněných pneuservisů. Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza či lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Foto - webkamery: www.arber.cz, www.sumava.spicak.cz, www.sumava.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24