QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na letní soustředění do Plzně se sjeli bílí hackeři – FOTKY

13.08.2020 13:07

Etičtí neboli bílí hackeři jsou protipólem klasických hackerů. Západočeská metropole hostila po dva dny jejich speciální soustředění.

2
231

Plzeň hostila 12. a 13. srpna  skupinu odborníků zaměřených na IT a kybernetickou bezpečnost. Do města se v rámci letního soustředění celorepublikové kybernetické soutěže sjeli ti nejlepší takzvaní etičtí neboli bílí hackeři z České republiky. Tito specialisté ve věku do 25 let tvoří protipól klasických hackerů. Vyhledávají slabá místa v systému, ale nezneužívají je pro nelegální činnost, naopak na chyby upozorňují, aby mohly být včas odstraněny.

Soutěžní klání vzniklo jako reakce na nedostatek odborníků v této oblasti a zaměřuje se na šíření osvěty a rozvoj talentů v oboru již od základních škol.

Do Plzně přijelo 16 studentů středních a vysokých škol – šlo o nejúspěšnější účastníky kybernetické soutěže, ať už finalisty letošního ročníku, studenty, kteří v minulých ročnících uspěli, členy reprezentačního týmu nebo reprezentanty se zkušeností z evropských soutěží.

Letní soustředění začalo v Praze na ČVUT FEL, kde čekala na soutěžící řada aktivit a důležitý úkol – vyluštit šifru, díky které odhalili souřadnice plzeňského SIT Portu, kam se přesunuli plnit další zadání. Čekal na ně noční hackerský maraton s nejrůznějšími úkoly, od hackování sítí, kryptoanalýzy až po zranitelnost webů a tak dále. Úlohy, které soutěžící řeší, nepatří mezi lehké a skupinka, která přijela do Plzně, patří mezi elitu.  Pro představu, v loňském roce se do prvního kola přihlásilo více než 4500 osob, ze kterých po několika kolech do finále postoupilo 35 nejlepších.

Jedním z top členů hackerského spolku, kteří již reprezentovali Českou republiku na evropské úrovni, je i dvacetiletý Západočech David Žahour. Podle něj každý, kdo se dostane do nejlepšího výběru, musí splnit velmi přísná kritéria. "Nejde jen o znalosti v oboru, ty samy o sobě nestačí. V rámci letních soustředění procházíme speciálním výcvikem, kde organizace jako Ministerstvo obrany České republiky nebo Bezpečnostně informační služba České republiky zkoumají náš psychologický profil, je důležité, jak reagujeme a jestli se chováme jako týmoví hráči. Až kombinace znalostí a osobnostních rysů je vstupenkou dál,“ vysvětlil David Žahour.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24