QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Plzeňsku vyrostou další přestupní terminály! Mají zlepšit cestování

19.03.2019 10:52

Hned v dalších čtyřech městech na Plzeňsku vzniknou přestupní uzly, které mají zlepšit napojení mezi autobusovou a železniční dopravou. Dočkají se Přeštice, Blovice, Nýřany i Nepomuk.

foto-qap-cz (1)

O nových přestupních uzlech jednalo vedení Plzeňského kraje a rozhodlo se městům na výstavbu finančně přispět. Stavby terminálů mají už v letošním roce vyrůst v Přešticích, Blovicích, Nýřanech a Nepomuku. Rada kraje schválila přidělení celkem 14 140 546 korun na tyto akce.

Zásadně by měl zlepšit cestování obyvatelům nový uzel, který vznikne v Nepomuku v části Dvorec (QAP.CZ o projektu již informoval v článku zde). Z kraje by na stavbu mělo jít víc jak 5,2 milionu. "Ve městě Nepomuk části Dvorec dojde k úpravě přestupního uzlu pro řešení přestupu mezi jednotlivými vlakovými spoji a navazující autobusovou dopravou v prostoru železniční stanice Nepomuk. Hlavním cílem záměru vybudování přestupního uzlu Nepomuk je usnadnění a zkrácení přestupních procesů mezi regionální drážní a autobusovou veřejnou linkovou osobní dopravou," říká mluvčí krajského úřadu Alena Marešová. Předpokládané celkové náklady projektu pro rok 2019 činí 27 420 000 korun, podíl dotace z IROP na financování projektu ve výši 12 880 648 korun představuje téměř polovinu celkových nákladů.

Na obdobný projekt získají peníze také Přeštice, konkrétně přes 5 a půl milionu. "Hlavním cílem projektu je zlepšení stávajícího nevyhovujícího stavu infrastruktury autobusové zastávky Přeštice, žel.st., a komplexní řešení prostoru přednádraží jako budoucího centra kombinované mobility města – přestupního terminálu Přeštice. Zbudování přestupního uzlu regionálního významu s malým objemem dopravy by mělo přispět k posílení veřejné dopravy. Součástí projektu jsou parkovací systémy P+R a K+R s celkovou kapacitou 72 parkovacích míst a parkovací systém B+R s 30 pakovacími místy pro jízdní kola," popisuje projekt mluvčí Plzeňského kraje. Celkem vyjde stavba na skoro 26 milionů, z IROP jde na projekt přes 11,7 milionu.

Na skoro 3 miliony se mohou těšit Nýřany. V rámci stavby terminálu dojde i na 3 stání pro autobusy, 25 parkovacích míst pro automobily, 44 parkovacích míst pro jízdní kola, bezbariérový přestup a vznikne také nový chodník z Benešovy třídy k samotnému nádraží. Předpokládané celkové náklady projektu pro rok 2019 činí 14 170 468 korun, podíl dotace z IROP na financování projektu ve výši 6 236 681 korun představuje téměř polovinu celkových nákladů.

Téměř čtyři milionu poputuje z kraje na stavbu uzlu v Blovicích. "Součástí projektu jsou parkovací systémy P+R a K+R s celkovou kapacitou 85 parkovacích míst a parkovací systém B+R s 28 parkovacími místy pro jízdní kola. Zásadní změnou po realizaci projektu přestupního terminálu ´Blovice – autobusové nádraží Sýkorova ulice´ je výrazné usnadnění přestupních procesů mezi veřejnou linkovou, regionální a rychlou regionální železniční osobní dopravou," uvedla Alena Marešová. Terminál v Blovicích vyjde na skoro 32 milionů, dotace dělají skoro 23 a půl milionu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24