Na posilovací dávku očkování mohou třicátníci už po pěti měsících

27.12.2021 12:29

Od pondělí 27. prosince mají nárok na posilovací dávku očkování lidé nad 30 let, kteří mají 5 měsíců od dokončeného schématu očkování. O třetí dávku je po Vánocích velký zájem.

Očkování vakcínou Comirnaty_ilustrační

Lidé nad 30 let, kteří byli očkovaní proti covidu-19 před více než pět měsíci, mohou od pondělí 27. prosince dostat dříve posilovací dávku. Dosud měli tuto možnost jen lidé od 45 let, mladší museli na přeočkování čekat šest měsíců.

Třetí posilovací dávka podle odborníků velmi rychle posílí ochranu i proti novým variantám koronaviru, které v době vývoje očkovacích látek nebyly známy, avšak aktuálně se ve světě šíří. Hladina protilátek podle nich není ekvivalentem ochrany očkováním.

Po Vánocích je nejen v kraji o očkování třetí dávkou velký zájem. V Plzeňském kraji probíhá očkování třetí posilující dávkou nejvíce v okresech Plzeň-město, Plzeň-jih a na Domažlicku.

Od 19. ledna přítího roku se budou moci na posilovací dávku registrovat osoby, které dovršily 18 let. Již nyní se mohou předregistrovat.

Od středy 29. prosince do 2. ledna platí nová opatření, týkající se počtu lidí v podnicích nebo lyžařských kurzů pro děti. Více jsme psali ZDE.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24