QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na provoz přívozu v Darové přispěje kraj. Dotace se v posledních letech zvýšila

28.02.2019 13:58

Přívoz v Darové na Rokycansku je pro mnoho tamních obyvatel mimořádně podstatný. V posledních letech prošel velkými opravami. Provoz je nákladný, pomáhá s ním proto kraj.

5

Přívoz v Darové na Rokycansku popodruje finančně Plzeňský kraj už od roku 2014. Také pro letošní rok dostane obec Břasy, která přívoz provozuje, finanční injekci od Plzeňského kraje.

Letos poputuje na provoz do obecní kasy 320 tisíc. "Zbylé finanční prostředky na realizaci akce jsou předpokládány z vlastních zdrojů obce Břasy a z tržeb za poskytovanou službu, kdy součástí zajištění fungování je i rekonstrukce provozní budovy, která slouží jako zázemí převozníka, trezor a kde je uskladněno potřebné vybavení na opravy," říká mluvčí kraje Alena Marešová.

Budova už v minulosti prošla rekonstrukcí. Ta skončila v roce 2017 a vyžádala si zhruba tři miliony. "Nejprve se podařilo rekonstruovat střechu, vyměnit okna a vstupní dveře, provést izolaci stavby proti vlhkosti. Následně se pokračovalo na celkové rekonstrukci vnitřních částí objektu a součástí byla i plynofikace budovy. V únoru 2018 provedena celková oprava prámu spočívající v očištění trupu, byly opraveny poškozené části pláště a celá rekonstrukce byla opatřena nátěrem. Proběhla výměna dřevěných prvků paluby," popisuje Alena Marešová.

Přívoz Plzeňský kraj podporuje už od roku 2014. Dotace tehdy dělala 310 000 korun. Pro rok 2015 a 2016 se výše dotace snížila na 300 000 korun, od roku 2017 došlo k navýšení na částku 320 000. Poskytnutí dotace bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

FOTO: Jaroslav Kreisinger - ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24