QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Silvestra i Nový rok padaly teplotní rekordy. Jaká je nejnovější předpověď?

01.01.2022 18:03

Rekordně teplá byla silvestrovská noc a také Nový rok. Silvestr 2021 se zařadil mezi tři nejteplejší. Obleva dorazila i na hory a podepsala se na kvalitě a množství sněhové pokrývky.

Kamenný rybník foto QAP

Teplý ráz počasí bude pokračovat, ochladit se má podle nejnovější předpovědi až v polovině týdne.

"Kombinace teplého západního proudění a protrhané oblačnosti napomáhala na Nový rok růstu teplot výrazně nad hodnoty obvyklé pro tuto roční dobu. Odpolední teploty se většinou pohybovaly v intervalu od 10 do 14 °C a na severozápadě Čech ojediněle překročily i 15 °C," uvádí Český hydrometeorologický ústav. Na zhruba 75 % stanic v České republice padly na Nový rok rekordy, překonány byly na většině stanic v Čechách i o silvestrovské noci.

"Silvestr 2021 se zařadil mezi tři nejteplejší. Nad 15 °C se v minulosti dostala teplota pouze v letech 1925 a 1935, kdy byla v Hradci Králové naměřena vůbec nejvyšší silvestrovská teplota 16,3 °C," uvádí ČHMÚ.

Vysoké teploty budou pokračovat, ochladit se má až po středě. V neděli mají být teploty v regionu opět vysoké, vyšplhají se znovu k desítce.

V pondělí 3. ledna a v úterý 4. ledna bude ještě teplo, teploty v Plzeňském kraji přesáhnou znovu desítku. Od středy by ale měly klesat. Ve středu bude v maximech jen 3 - 5 stupňů Celsia, v dalších dnech překročí jen nulu (max. 2 0C).

Obleva dorazila i na hory. Sněhová porývka už tak na většině šumavských míst neleží. Na Šumavě bude ale od středy mrznout a mrazivý má být i druhý lednový víkend roku 2022. Mírně sněžit má od středy.

ilustrační foto

 



 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24