QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Slovanech vysadili strom pro Olgu Havlovou - FOTKY

18.04.2018 19:42

Na desítkách míst po celé České republice budou během letošního roku vysázeny stromy pro Olgu Havlovou. Výjimkou není ani Plzeň. Strom vysadili na Slovanech.

2
213

V průběhu letošního roku se vysadí po celé zemi celkem 85 "stromů dobré vůle“, které symbolicky připomenou památku osobnosti Olgy Havlové. Iniciátorem výsadby stromů pro Olgu Havlovou je Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Nadaci Olga Havlová založila v roce 1992 a v letošním roce by se dožila 85 let.

Strim je od středy také v Plzni. Vysadili ho na Slovanech. "Pro výsadbu jsme zvolili červenolistý buk a prostor proti čelu radnice. Červenolistý buk je strom zajímavý zbarvením listů a k místu se navíc hodí, protože doplní tentýž druh buku, který jsme nechali poblíž vysadit před pěti lety. Prostranství mimo to zdobí i květiny, konkrétně narcisy,“ říká starosta obvodu Lumír Aschenbrenner.

Pro červenolistý buk jsou typické jeho nápadně panašované listy, které se výrazně zabarvují především v květnu a červnu. Jedná se o zajímavou solitéru jak z dálky, tak při pohledu v detailu. 

"Ke stromu jsme nechali nainstalovat i pamětní desku, věnovanou Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Po výsadbě bude místo dále doplněno lavičkou a menší plochou zpevněnou dřevěnými deskami,“ doplnil místostarosta Roman Andrlík.

Na počest Olgy Havlové se Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové rozhodl nazvat rok 2018 Rokem Olgy Havlové. Rok Olgy Havlové je v historii nadace dosud největším a nejkomplexnějším projektem.

FOTO: ÚMO2

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24