QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Slovanech vznikne nový sběrný dvůr. Stavba vyjde na desítky milionů

07.12.2018 9:54

Plzeňské Slovany by se měly dočkat prvního městského sběrného dvora. Už v příštím roce ho chce nechat město vybudovat v areálu Na Bořích. Čtěte podrobnosti!

FOTO_QAP_CZ (43)

Sběrný dvůr odpadů postaví město Plzeň ve svém nevyužívaném areálu na křižovatce ulic U Seřadiště a Na Bořích na Slovanech. Náklady jsou odhadovány ve výši 37 milionů korun, město na výstavbu obdrží dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 31,5 milionu korun.

S přijetím dotace souhlasili radní, její přijetí musí ještě schválit zastupitelé. Výstavba sběrného dvora v ulici Na Bořích je jedním z projektů Smart City Plzeň.

Nový sběrný dvůr Na Bořích bude zaujímat plochu zhruba 3100 metrů čtverečných obehnanou dva metry vysokým neprůhledným plotem. S realizací se počítá v roce 2019.

"V Městském obvodě Plzeň 2 – Slovany dosud není v provozu žádný sběrný dvůr odpadů, jenž by byl v majetku města. Nový objekt bude vybaven 21 velkoobjemovými kontejnery, které budou umístěny pod přístřeškem s nosnou ocelovou konstrukcí. Budou zde rovněž dvě mostní váhy o nosnosti 5,5 tuny a typizovaná buňka pro obsluhu s hygienickým zázemím. Součástí dvora bude mobilní EKO sklad pro shromažďování nebezpečných odpadů,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Doplnil, že evidence odpadů bude vedena v souladu s platnými předpisy. Celý prostor budou monitorovat kamery.

Výstavba sběrného dvora v ulici Na Bořích je jedním z projektů Smart City Plzeň. "Je tomu tak proto, že pojem Smart City v zásadě znamená udržitelný rozvoj města. Udržitelný rozvoj v různých oblastech, jako jsou například vzdělávání, informatika, doprava, bezpečnost ve městě a v neposlední řadě životní prostředí včetně nakládání s odpady. A třídění odpadů a jejich další zpracování je relevantním faktorem nejen udržitelnosti města, ale celé společnosti. Podpora třídění odpadů je součástí Plánu odpadového hospodářství (POH) města Plzně,“ doplnil Pavel Šindelář.

Zdroj: Magistrát města Plzně

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24