Na Šumavě se zranil snowboardista. Zvládl si sám zavolat o pomoc

15.01.2022 18:32

Osmadvacetiletý snowboardista se velmi bolestivě zranil při jízdě po turistické cestě pod vrchem Plechý na česko-německé hranici. K nehodě došlo v sobotních ranních hodinách.

20211218a-hs-spicak-ks009

Zranění naštěstí dovolilo muži, že si zvládl zavolat o pomoc sám. Kolem deváté hodiny ráno se rozezvonil telefon šumavské Horské služby na čísle 1210. „Vcelku podrobně nám popsal, co se mu stalo, jaké a kde má bolesti a také na jakém místě se nachází. Vyjeli jsme k němu s potřebnou technikou na sněžném skútru a terénní čtyřkolce a bez problémů jej nalezli v zimním zasněženém terénu,“ popsal okolnosti výjezdu Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Ukázalo se, že muž utrpěl tak bolestivé zranění, které komplikovalo transport k sanitnímu vozu Zdravotnické záchranné služby. „Naštěstí můžeme pacientům v takovém stavu podat tišící lék Penthrox. Jakmile pak začal působit, zafixovali jsme pacienta a velmi šetrně transportovali k naší stanici v Nové Peci. Tam už na pána čekala sanitka z Plané nad Vltavou a ta jej dál převezla k ošetření do nemocnice,“ doplnil Ondřej Zeman.

Záchranáři Horské služby mohou inhalační analgetikum Penthrox po konzultaci s lékařem podat zraněnému trpícímu bolestí v jasných indikacích.

Foto: ilustrační foto Horské služby ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24