QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Šumavě vzniká místo pro zamilované. Valentýna můžete oslavit v Palvínově

14.02.2020 9:30

Na Šumavě vzniklo místo, kde by se mohly na Valentýna scházet zamilované páry. Poprvé se lidé setkají u nového kříže, který připomíná zaniklou kapli svatého Valentýna, tuto neděli. Chybět nebude hudba, dárky ani překvapení.

1

V Palvínově u Hartmanic vztyčí v neděli 16. února kříž na místě zbořené kaple svatého Valentýna, kterou zlikvidovali pracovníci tehdejšího státního statku v 70. letech minulého století. Do budoucna by sem mohli vždy na  Valentýna přicházet zamilovaní z celé Šumavy.

"Slavnost začne ve 14 hodin, kdy farář Jenda Kulhánek požehná nový kříž. Jeho autorem je umělecký kovář Jan Zoubek ze Sušice. Poté zahrají a zazpívají Štěpán Potužák a Julie Fišerová. Pro návštěvníky je připravené malé občerstvení a drobný dárek,“ říká za organizátory Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence s tím, že pro páry je připraveno i malé překvapení.

Na místo spojené se svatým Valentýnem upozornil spolek Přátelé Mouřence, který loni v polovině února uspořádal první putování k zaniklé kapli. S myšlenkou postavit na místě kříž přišel šumavský pamětník Emil Kintzl, který letos nechal kříž zhotovit a oslovil i dárce, kteří přispěli potřebné peníze. Stavbu kříže podpořil spolek Přátelé Mouřence a noví majitelé zámku v Palvínově, manželé Skálovi, na jejichž pozemku kříž bude stát. Na ploše za ním chtějí Skálovi v budoucnu obnovit i zbořenou kapli.

"Badatel Mirek Zoubek objevil dopis, ve kterém v roce 1972 Státní statek Hartmanice u Okresního národního výboru v Klatovech urguje povolení k demolici kaple v Palvínově. Demolici tehdy chtěli provést před nástupem jarních prací. Jsme moc rádi, že můžeme alespoň částečně napravit tyto průšvihy, které se udály za minulého režimu. Navíc máme příležitost oslavit Valentýna přímo v místě Valentýnovi zasvěceném. Takových míst v regionu mnoho není, rozhodně ne na Šumavě. Třeba se Palvínov stane jednou místem, kam budou vždy v polovině února přicházet ke kříži a později i ke kapli zamilovaní lidé z celé Šumavy. Byla by to jistě hezká tradice,“ dodává Lukáš Milota.

FOTO: Přátelé Mouřence

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24