Na Tachovsku a Sušicku našli munici. Co dělat v takových případech?

29.08.2019 14:01

Při výkopových pracích na zahradě v obci Milíře na Tachovsku byl nalezen podezřelý předmět. Na místo vyjeli policisté a musel být přivolán i pyrotechnik. Další našli u Sušice. Víte, co máte dělat, když najdete munici?

nahlášená bomba Schwazrova ulice foto QAP (28)

Munice nalezena na Tachovsku v obci Milíře byla naštěstí nefunkční. V tomto případu se jednalo o nefunkční část dělostřeleckého granátu.

"Včera před polednem vyjížděli policisté obvodního oddělení Bor u Tachova do obce Milíře. Na pozemku u domu při výkopových pracích byl nalezen podezřelý předmět připomínající munici. Po příjezdu policisté místo zajistili a na místo si přizvali policejního pyrotechnika. Ten následně nalezenou věc pojmenoval, jednalo se o nefunkční zkorodovanou část dělostřeleckého granátu," uvedla mluvčí policie Hana Kroftová.

Další munice byla nalezena u Sušice. "Policisté z obvodního oddělení v Sušici přijali ve středu 28. srpna tohoto roku oznámení o nálezu munice. Před devátou hodinou dopoledne, při zpracovávání kamenů u Dlouhé Vsi, byla nalezena protipancéřová střela ráže 8,8 cm bez roznětky. Na místo se dostavili policisté a přivolali i policejního pyrotechnika, který munici převzal," uvedla k případu Dana Ladmanová, policejní mluvčí.

Ke zranění osob nedošlo.

Pamatujte na důležité zásady ohledně nálezu munice, ať ji najdete kdekoliv. 

  • s nalezeným předmětem – municí nikdy nemanipulujte
  • nález označte (pokud jde o volné prostranství) a ihned oznamte policii
  • zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob
  • vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků – pyrotechnik, ti ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi)
  • respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn)


foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24